Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Múzeum holokaustu v Seredi musí byť pre študentov povinné

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko (v popredí vpravo) a predseda parlamentu Nórskeho kráľovstva Olemic Thommessen (vľavo) počas návštevy Múzea holokaustu v Seredi 2. júna 2016. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Predseda Národnej rady SR je presvedčený, že návštevy koncentračných táborov sa musia stať súčasťou vzdelávacieho procesu na slovenských školách.

Sereď 2. júna (TASR) – Návštevy koncentračných táborov a viac informácií o holokauste sa musia podľa predsedu Národnej rady SR Andreja Danka stať súčasťou vzdelávacieho procesu na slovenských školách. Ako vyhlásil počas dnešnej návštevy Múzea holokaustu v Seredi, spoznávanie tejto časti našich dejín začína byť veľmi dôležité práve v súčasnosti.

"Nie je žiadne tajomstvo, že dnes na Slovensku máme vážny problém s ľuďmi, ktorí skrývajú svoju ideológiu za inú politiku, za milé tváričky a úsmevy, za neškodné frázy a vyhlásenia, ktoré môžu skončiť veľmi zle. A preto, aj ako predseda Slovenskej národnej strany, ktorá má vo vláde ministra školstva hovorím, že bez akejkoľvek diskusie budeme stáť za tým, aby Múzeum holokaustu v Seredi bolo jedným z povinných miest pre našich študentov. Aby naše deti vedeli presne identifikovať slovo holokaust, aby vedeli, aké nešťastie to prinieslo. Myslím si, že sme posledných 25 rokov v tejto výučbe strašne veľa zanedbali," skonštatoval Danko.

Počas návštevy múzea ho sprevádzal aj predseda Parlamentu Nórskeho kráľovstva Olemic Thommessen, ktorý je na návšteve Slovenska. Podľa Danka je symbolické, že si expozíciu môže pozrieť spolu so zástupcom Nórskeho kráľovstva, ktoré je symbolom dodržiavania základných ľudských práv a slobôd. "Nórsko je aj veľkým pomocníkom Slovenska a som rád, že môžeme spolu navštíviť toto pietne miesto, aby sme vzdali hold a úctu tým, ktorí si to zaslúžia. A je to symbolické aj v týchto časoch, keď ožívajú rôzne vášne, ktoré by mohli Slovensko prinavrátiť k mysleniu a myšlienkam, ktoré vykonali takú zhubu. Je dobré ukázať, že tá veľká, podstatná časť našich občanov má v týchto postojoch a hodnotách jasno," skonštatoval Danko.

Podľa predsedu nórskeho parlamentu je dôležité pripomínať mladým ľuďom tragédiu, ktorú spôsobil holokaust, aby sa podobná situáciu už nikdy nezopakovala. "Tie udalosti sú súčasťou európskej histórie a my musíme mladej generácii pripomínať, čo sa môže stať, keď nebudeme schopní brániť demokratické princípy," povedal Thommessen.

V Múzeu holokaustu v Seredi sú momentálne sprístupnené expozície v dvoch blokoch bývalého pracovného a neskôr koncentračného tábora. Podľa slov riaditeľa Múzea židovskej kultúry Pavla Mešťana by k nim mal už čoskoro pribudnúť ďalší blok. "My sme sa sústredili na to, že toto múzeum sa postupne stáva nezastupiteľným miestom vo výchovno-vzdelávacom procese v rámci celej Slovenskej republiky. Celý tento projekt je zameraný na to, aby sme dali odpoveď na tie špecifiká v holokauste, ktoré sa dotýkajú Slovenska a aby sme vzdali úctu tým, ktorí boli prenasledovaní, ale aj tým, ktorí im s nasadením vlastných životov pomáhali," dodal Mešťan.