Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Diskusia v pléne je minimálna, rokovanie napreduje pomerne rýchlo

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR - Pavol Funtál

Plénum je zväčša celý deň poloprázdne.

Bratislava 24. júna (TASR) - Pondelňajšia diskusia v parlamente o návrhoch zákonov napreduje pomerne rýchlo. V pléne zväčša vystupujú len predkladatelia jednotlivých noviel a zopár opozičných poslancov. S minimálnou diskusiou poloprázdne plénum pritom prerokovalo aj niektoré koaličné novely, ktoré sú súčasťou sociálneho balíčka.

Od rána parlament prerokoval zhruba 10 noviel. Napríklad všetky opatrenia koaličnej strany SNS, ktorými chce znížiť niektoré dane, ako napríklad daň z pridanej hodnoty, či daň z príjmu právnických osôb. Okrem toho navrhuje zrušiť koncesionárske poplatky, či upraviť podmienky poskytovania stimulov na výskum a vývoj.

Spomedzi poslancov sa do diskusie zapája okrem predkladateľov len zopár opozičných zákonodarcov. Bez diskusie bol napríklad prerokovaný aj koaličný návrh novely o sociálnej práci, či o nelegálnej práci.

Väčšia diskusia bola len k návrhu na zavedenie dobrovoľných športových poukazov, či k zrušeniu koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov a ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi, alebo k zvýšeniu nezdaniteľnej časti základu dane z dielne koaličného Mosta-Híd.

Plénum je zväčša celý deň poloprázdne. V pondelky totiž parlament zvyčajne nerokuje. Hlasovať o prerokovaných bodoch budú poslanci až v utorok o 11. hodine a 17. hodine popoludní.