Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vyšetrenia vraždy J. Kuciaka je prioritou polície a prokuratúry

Ján Kuciak s priateľkou Martinou Kušnírovou. Foto: TASR Michal Svítok

GP SR zároveň prosí zástupcov médií, aby rešpektovali, že trestné konanie, v ktorom by mal prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky vystupovať ako poškodený, je len na začiatku.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Trestná vec poškodených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je naďalej prioritou polície a prokuratúry. Ich eminentným záujmom je dôsledné objasnenie tohto trestného činu. V piatok to uviedla pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

"Veľká medializácia tejto ešte právoplatne neskončenej trestnej veci, ku ktorej dochádza v posledných dňoch, nepomáha orgánom činným v trestnom konaní, ale má skôr kontraproduktívny význam. V tejto súvislosti prosíme zástupcov médií, aby boli obozretní a zdržanliví pri poskytovaní akýchkoľvek ďalších informácií," zdôraznila ďalej Predajňová.

GP SR zároveň prosí zástupcov médií, aby rešpektovali, že trestné konanie, v ktorom by mal prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky vystupovať ako poškodený, je len na začiatku. "Pre úspešnosť akéhokoľvek trestného konania sa vyžaduje pokojná a nerušená práca orgánov činných v trestnom konaní a minimalizácia medializovaných informácií," povedala hovorkyňa.

"Chceme veriť, že si médiá uvedomujú závažnosť obidvoch trestných vecí, pretože v nich ide o ľudské životy, a v tomto kontexte budú postupovať pri poskytovaní informácií verejnosti," uzavrela Predajňová.

Sťažnosti obvinených v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej boli vo štvrtok (4.10.) doručené na Najvyšší súd (NS) SR. Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica poslal 30. septembra všetkých štyroch obvinených v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice do väzby. Okrem Zoltána A. ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť.

Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Podľa prokurátora ÚŠP zavraždenie oboch mladých ľudí výstrelmi z pištole kalibru 9 mm, ku ktorému došlo 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači, má súvisieť s Kuciakovou prácou novinára.