Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Inštitút NAPS oslávil 15. výročie svojho vzniku u pápeža

Peter Solej a Lenka Solejová s pápežom Františkom vo Vatikáne Foto: NAPS/Divisione Produzione Fotografica

Manželia Peter a Lenka Solejovci sa so Svätým Otcom Františkom stretli už šiesty krát.

Bratislava 18. októbra (OTS) - Členovia Rady Inštitútu NAPS, manželia Peter a Lenka Solejovci, sa v tomto týždni zúčastnili Generálnej audiencie, ktorú na Námestí sv. Petra vo Vatikáne udelil pápež František. V závere audiencie sa osobne stretli s pápežom a v krátkom rozhovore poďakovali za možnosť 15 rokov služby prostredníctvom práce a aktivít Inštitútu NAPS.

Svätému Otcovi sme poďakovali za Božie požehnanie, vďaka ktorému Inštitút NAPS – Naše Aktivity Pre Slovensko realizuje nekomerčné apolitické aktivity na Slovensku už pätnásť rokov,“ povedal pre médiá zakladateľ a riaditeľ Inštitútu NAPS Peter Solej. „Svätý Otec nám daroval svoje solideo (bielu pápežskú čiapočku, ktorú nosí na hlave) a veľmi ochotne udelil svoje apoštolské požehnanie do ďalších rokov činnosti NAPS,“ doplnil Solej.

Inštitút NAPS založil Peter Solej pred pätnástimi rokmi, vtedy ako najmladší autor odbornej knihy na Slovensku i vo svete. Nezisková organizácia, ktorá sídli v Marianke, realizuje svoju činnosť v oblasti ekumenizmu, vzdelávania i kultúry. Aktivity občianskeho združenia sa v minulosti uskutočnili vo viacerých slovenských mestách. V roku 2012 sa NAPS stal historicky prvým partnerom medzinárodného centra dialógu Al Liqa´a, ktorý v Bejrúte ustanovil a založil melchitský patriarcha za pomoci sultána Ománu. Všetky doterajšie podujatia inštitútu boli realizované bez vstupných poplatkov, resp. za dobrovoľný príspevok, výťažok z ktorého putoval na charitu. Čestným členom NAPS je aj slovenský exprezident Rudolf Schuster.
Peter Solej a Lenka Solejová s pápežom Františkom vo Vatikáne
Foto: NAPS/Divisione Produzione Fotografica

Najvýznamnejšou a pravidelnou aktivitou inštitútu NAPS je Medzinárodný ekumenický koncert, ktorého cieľom je umením spájať a prehlbovať dialóg a toleranciu medzi národmi a náboženstvami. Doteraz na ňom vystúpili umelci z jedenástich krajín a podporu mu prejavili viaceré svetové autority. Na piaty ročník podujatia poslal svoj telegram vtedajší pápež Benedikt XVI., v roku 2012 bol koncert konaný v období predsedníctva Cyperskej republiky v Rade EÚ a zúčastnil sa ho aj legát jordánskeho princa. Deviaty ročník bol zase oficiálnym podujatím košického Stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví Európy. Pred tromi rokmi sa podujatie konalo pod spoločnou záštitou prezidentov Maďarska a Slovenska. V roku 2017 bol koncert venovaný pamiatke prvého prezidenta SR Michala Kováča, ktorý bol aj čestným členom Inštitútu NAPS. Podujatia sa v októbri 2017 v novej budove SND zúčastnil aj najbližší spolupracovník pápeža Františka v oblasti ekumenizmu, kardinál Kurt Koch a svojho osobného legáta naň vymenoval i líder pravoslávnych veriacich na celom svete, Ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský. Minulý rok ďakovali účastníci NAPS Ekumenického koncertu za 25 rokov samostatnej slovenskej štátnosti. Tohtoročný, 15. ročník koncertu, sa uskutočnil v závere septembra v koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. Záznam z podujatia odvysiela RTVS na programe Dvojka 1. novembra 2019.