Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolapsov z tepla pribudlo, záchranári pomáhali 76 pacientom

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Pri pobyte vonku netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu.

Bratislava 13. júna (TASR) - Počet kolapsov z tepla stúpol. V stredu (12. 6.) potrebovalo pomoc zdravotníckych záchranárov až 76 pacientov. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

Najviac, 12 pacientov, bolo ošetrených v Košickom kraji. Naopak, najmenej zásahov bolo v Trenčianskom kraji, v ktorom mali ťažkosti v dôsledku horúčav siedmi pacienti.

"Opätovne apelujeme na verejnosť, aby dbala na prevenciu – zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, t. j. od 11.00 do 15.00 h a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti," pripomenula Krčová.

Pri pobyte vonku netreba podľa jej slov zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy. Káva sa odporúča s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy.

"Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať," zhrnula Krčová.

Pri horúčavách pomôže pitný režim, vhodný odev aj tienenie



Primeraný pitný režim, tienenie, vetranie a klimatizovanie pracoviska či nosenie vhodného pracovného odevu patria medzi preventívne opatrenia, ktoré v súvislosti s ochranou zdravia pri vysokých letných teplotách odporúča Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


ÚVZ zdôrazňuje potrebu konzumácie dostatočného množstva vhodných občerstvujúcich nápojov, ktoré doplnia tekutiny, soli a ďalšie látky stratené nadmerným potením. Pitný režim by mal doplniť najmenej 70 percent vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením sa a dýchaním. Pitnú vodu na pracovisku musí podľa ÚVZ zabezpečiť na vlastné náklady zamestnávateľ.

"Nápoje majú obsahovať čo najmenej cukru (do šiestich percent), pretože sladké nápoje zvyšujú pocit smädu. Nápoje nemajú obsahovať ani malé množstvo alkoholu, pretože zvyšuje metabolizmus, a tým aj produkciu tepla v organizme. Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 stupňov Celzia," špecifikoval ÚVZ s tým, že vhodné sú stolové minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy.

Zamestnávateľ nie je povinný tieto nápoje uhrádzať. "Pitný režim na pracovisku s nadmernou záťažou teplom, výber vhodných nápojov, ich primeranú teplotu a množstvo zamestnávateľ konzultuje s lekárom pracovnej zdravotnej služby," skonštatoval ÚVZ.

Ďalším opatrením pri záťaži teplom je podľa ÚVZ nosenie vhodného pracovného odevu. Má byť jednovrstvový, svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu.

Zamestnávateľ môže tiež upraviť režim práce, umožniť zamestnancom prestávky na ochladenie vodou, v prípade prekročenia prípustnej operatívnej teploty upraviť čas práce tak, aby bol dlhodobo a krátkodobo únosný. Ak na pracovisku nie je možné zabezpečiť optimálne alebo aspoň prípustné mikroklimatické podmienky, zamestnávateľ môže posunúť začiatok pracovnej zmeny, rotovať či striedať zamestnancov, zaradiť prestávky, zabezpečiť klimatizovanie a vetranie.

"Na pracovisku je potrebné zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky tienením žalúziami alebo roletami. Ak nie je na pracovisku klimatizácia, je potrebné zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním," odporúča ďalej ÚVZ. Pri používaní ventilátorov je potrebné umiestniť a nasmerovať ich tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela zamestnancov. Klimatizáciu je potrebné využívať primerane, a to tak, aby rozdiel medzi vnútorným a vonkajším prostredím bol päť, maximálne sedem stupňov Celzia.