Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák: Jazyk nenávisti sa nesmie dostať do slovníka politikov

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Martin Baumann

Lajčák pripomenul, že ministerské stretnutie IHRA, ktorá združuje 34 krajín, sa konalo pri príležitosti 75. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau.

Brusel 20. januára (TASR) - Antisemitizmus pramení z nenávisti a netolerancie a takýto jazyk sa nesmie dostať do slovníka politikov, povedal pre TASR minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa v nedeľu zúčastnil na prvom ministerskom stretnutí členských štátov Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

Lajčák privítal "silné posolstvo", ktoré krajiny prítomné na stretnutí v Bruseli odkomunikovali. Ocenil, že na stretnutí boli aj ľudia, ktorí prežili holokaust.

Lajčák v rozhovore pre TASR pripomenul, že ministerské stretnutie IHRA, ktorá združuje 34 krajín, sa konalo pri príležitosti 75. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau a 20. výročia prijatia Deklarácie Štokholmského medzinárodného fóra o holokauste, ktorú podľa neho možno považovať za akýsi "základný dokument" definovania antisemitizmu.

"Hovorili sme o tom, aké opatrenia jednotlivé vlády prijímajú. Ja som spomenul skutočnosť, že náš parlament prijal definíciu antisemitizmu, ktorú ako prvá prijala práve táto aliancia. Hovoril som o Múzeu holokaustu v Seredi, ale hlavne sme sa zhodli na tom, že nesmieme dovoliť, aby sa jazyk nenávisti a netolerancie dostal do politického slovníka," zhodnotil Lajčák nedeľňajšie stretnutie, ktoré upozornilo na nebezpečenstvo nárastu antisemitizmu, extrémizmu, nenávistných prejavov a intolerancie vrátane šírenia nenávisti v online priestore.

"Prijali sme ministerskú deklaráciu, ktorá potvrdzuje naše záväzky a ktorá prvýkrát hovorí aj o rómskom holokauste a rómskej genocíde," dodal Lajčák.

Na otázku TASR ako celoeurópsky postupovať, aby sa prejavy antisemitizmu a netolerancie minimalizovali, Lajčák uviedol, že odpoveďou je aj Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu, ktorá združuje 26 zo súčasných 28 členských krajín EÚ. "Je jadrom úsilia, aby sme nedovolili netoleranciu a aby sme presadzovali jazyk tolerancie," vysvetlil.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. január. Vyhlásilo ho Valné zhromaždenie OSN 1. novembra 2005. IHRA sa špecializuje na medzinárodnú spoluprácu v oblasti vzdelávania, pripomínania a výskumu holokaustu. Slovenská republika sa stala jej členom v roku 2005.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)