Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lajčák: Ministerská rada bude hovoriť aj o Európskej zelenej dohode

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Mimoriadne stretnutie Rady EÚ pre zahraničné veci sa konalo 10. januára v Bruseli a bolo reakciou na zvýšenie napätia medzi USA a Iránom po zabití iránskeho generála Kásema Solejmáního,

Brusel 20. januára (TASR) - Pondelňajšie rokovania Rady EÚ pre zahraničné veci, ktorým predsedá šéf európskej diplomacie Josep Borrell, majú za cieľ analyzovať najnovší medzinárodný vývoj so zameraním sa na situáciu v Bolívii, Indii, Líbyi, vo Venezuele a v Saheli. Témou rokovaní bude aj tzv. klimatická diplomacia, upozornil minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie po príchode na zasadnutie Rady ministrov pre TASR uviedol, že ministri zahraničných vecí EÚ si najskôr vypočujú svojho rezortného kolegu z Nemecka Heika Maasa o výsledkoch nedeľňajšej konferencie v Berlíne o Líbyi. Tá bola zameraná na nastolenie mierového procesu v tejto severoafrickej krajine.



"Ďalšími témami sú Sahel - dôležitá oblasť sveta, ktorá aj z hľadiska bezpečnosti, aj z hľadiska migrácie hrá významnú úlohu. Budeme hovoriť o klimatickej diplomacii, čo znamená snahu našich rezortov prispieť k naplneniu Európskej zelenej dohody," opísal situáciu Lajčák.



Dodal, že počas pracovného obeda sa ministri vrátia k vývoju situácie v širšej oblasti Blízkeho východu. "Povieme si, kam sme sa posunuli od ostatného ministerského stretnutia a čo budeme robiť ďalej," vysvetlil.

Mimoriadne stretnutie Rady EÚ pre zahraničné veci sa konalo 10. januára v Bruseli a bolo reakciou na zvýšenie napätia medzi USA a Iránom po zabití iránskeho generála Kásema Solejmáního, dianie v Iraku a krízu v Líbyi.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)