Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák otvoril vo Viedni výstavu venovanú úlohe žien v regiónoch OBSE

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Martin Baumann

Snímky poukazujú na náročnú prácu žien v regiónoch OBSE.

Viedeň/Bratislava 24. júna (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák v pondelok slávnostne otvoril vo Viedni výstavu s názvom "Ženy, mier a OBSE".

Ako TASR informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ide o výber fotografií verejnosti v rámci instagramovej súťaže, ktorú zorganizovalo slovenské predsedníctvo v rámci OBSE a v spolupráci s touto organizáciou.

Snímky poukazujú na náročnú prácu žien v regiónoch OBSE. "Výstava zachytáva ženy čeliace konfliktom tvárou v tvár. Ženy, ktoré sa zúčastňujú na odmínovacích operáciách, ženy, ktoré monitorujú porušenie prímeria, či ženy, ktoré predsedajú volebným komisiám. Je veľa možností, ako by sme ich mohli pomenovať. Môžeme ich pokojne označiť za silné alebo odolné, lebo také jednoducho sú," uviedol vo svojom príhovore šéf slovenskej diplomacie.

Výstava inovatívnym spôsobom zachytáva nielen tému rodovej rovnosti, ale aj rovností príležitostí. Ide o vhodnú formu ilustrovania progresívnosti agendy a priorít slovenského predsedníctva v rámci OBSE a zároveň pripomína, že na budúci rok oslávime 20. výročie prijatia rezolúcie OSN o ženách, mieri a bezpečnosti. Výstava sa koná taktiež v predvečer a pri príležitosti Výročnej hodnotiacej bezpečnostnej konferencie OBSE.