Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Lajčák v Bruseli rokoval s partnermi z V4 a Borrellom

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Schôdzka sa konala z iniciatívy vysokého predstaviteľa, ktorého zaujímal pohľad ministrov zahraničných krajín V4 na priority v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky Únie.

Brusel/Bratislava 9. decembra (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa v pondelok zúčastnil na pracovnom stretnutí šéfov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky (V4) s podpredsedom Európskej komisie a vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Schôdzka sa konala z iniciatívy vysokého predstaviteľa, ktorého zaujímal pohľad ministrov zahraničných krajín V4 na priority v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky Únie v práve sa začínajúcom inštitucionálnom cykle.

Lajčák akcentoval, že EÚ sa musí viac zamerať na svoje susedstvo - západný Balkán, Ukrajinu a Východné partnerstvo, ale aj na Afriku, keďže dianie v bezprostrednom susedstve má priamy vplyv na EÚ.

Ministri sa s vysokým predstaviteľom zhodli na tom, že okrem podpory multilateralizmu sa EÚ musí stať relevantným hráčom na globálnej scéne, obzvlášť v súčasnom zhoršujúcom sa medzinárodnom prostredí. Predpokladom toho sú jednota a koherentný postup Únie idúci naprieč všetkými jej politikami majúcimi presah na jej zahraničné vzťahy. Dôležité bude tiež zefektívnenie fungovania spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ, o čom sa v súčasnosti vedie v Bruseli intenzívna diskusia.