Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: EÚ žiada obnovenie práva a ústavného poriadku na Kryme

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák. Foto: TASR -Pavel Neubauer

Viaceré krajiny vrátane Slovenska vydali aj vlastné vyhlásenia, uviedol slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Brusel 18. marca (TASR) - Všetkých 28 členských krajín EÚ vydalo v pondelok v Bruseli spoločné vyhlásenie k piatemu výročiu anexie polostrova Krym Ruskom. Viaceré krajiny vrátane Slovenska vydali aj vlastné vyhlásenia, uviedol slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák po skončení pondelkového zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová pri tejto príležitosti uviedla, že Únia stojí "v plnej solidarite" pri Ukrajine a podporuje jej zvrchovanosť a územnú celistvosť.

"Pre nás je to prirodzené, lebo Ukrajina je náš sused. To hlavné posolstvo je pomenovanie vecí a zdôraznenie, že naša pamäť nie je krátka, že nezabúdame a že budeme žiadať o obnovenie práva a ústavného poriadku, pokiaľ ide o Krym," povedal Lajčák.

Na otázku, aká je nádej urobiť niečo v tomto smere pri takej veľkej a silnej krajine, ako je Rusko, šéf slovenskej diplomacie odpovedal, že vždy sa dá niečo urobiť. "Dôležité je, aby tie otázky zostali na pracovnom stole, aby sa o nich hovorilo a aby sa hľadalo politické riešenie," opísal situáciu.

Lajčák v pondelok nevystupoval v Bruseli z pozície predsedníckej krajiny OBSE. Pripomenul, že doteraz Radu ministrov informoval dvakrát o výsledkoch svojich pracovných misií v postsovietskom regióne - v januári aj vo februári. O výsledkoch svojich pracovných ciest a získaných poznatkoch sa však zmienil počas debát o politickej situácii v Moldavsku, ktorá nastala po nedávnych parlamentných voľbách v tejto krajine.

"Každý mesiac prepájam to naše predsedníctvo v OBSE s agendou Európskej únie," spresnil Lajčák pre TASR.

Spravodajca TASR Jaromír Novak