Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Marian K. stiahol žiadosť o prepustenie z väzby, potvrdil súd

Na archívnej snímke Marian K. (vpravo) v budove Špecializovaného trestného senátu. Foto: TASR/Dušan Hein

Žiadosť bola na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) doručená v pondelok.

Bratislava 24. júna (TASR) - Obžalovaný a zároveň obvinený podnikateľ Marian K. stiahol žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. Žiadosť bola na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) doručená v pondelok. TASR o tom informovala Kancelária predsedu ŠTS.

"Obžalovaný M. K. prostredníctvom svojho obhajcu zobral dňa 24. júna späť svoju žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. Senát ŠTS z tohto dôvodu zrušil neverejné zasadnutie, ktoré sa malo konať 25. júna," uviedla pre TASR kancelária. Aktuálne sa Marian K. nachádza v sprísnenej kolúznej väzbe v Leopoldove.

"Marian K. netrvá na svojej žiadosti o prepustenie z väzby z toho dôvodu, že tu existuje dôvodné podozrenie až presvedčenie o monitorovaní jeho komunikácie s obhajcami, a preto sa nemôže riadne pripravovať na výsluch. Pripomíname, že je nám sústavne prideľovaná výsluchová miestnosť č. 4, ktorá je nepretržite vyhradená len Marianovi K., z čoho usudzujeme, že je monitorovaná. Len na ilustráciu uvádzame, že v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Leopoldov sa priemerne nachádza 250 obvinených vo väzbe a 11 výsluchových miestností (vrátane miestnosti č. 4), ktorá je vyhradená iba pre Mariana K.," uviedol, prečo na poslednú chvíľu vzal Marian K. prostredníctvom svojich advokátov späť svoju žiadosť o prepustenie, obhajca Michal Mandzák.

Podľa jeho slov "ide o bezprecedentný postup v slovenskom väzenstve". "V prípade, že nedôjde k náprave, podáme sťažnosť na Európsku komisiu pre porušovanie práva EÚ," povedal Mandzák.

Marian K. je väzobne stíhaný v kauze takzvaných televíznych zmeniek takmer za 70 miliónov eur. Prvé hlavné pojednávanie v kauze zmeniek malo byť 20. júna, ale preložili ho na 22. júla. Proces je vytýčený na päť dní.

Na Mariana K. a Pavla R. podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu.

V kauze zmeniek obžalovaný podnikateľ Marian K. vo štvrtok (20. 6.) vypovedal na polícii. V budove Prezídia Policajného zboru v Bratislave mal podľa televízie Markíza však vypovedať v kauze mafiánskej popravy bývalého bosa Jána Takáča. S tou spojil Mariana K. bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Urobiť tak mal vo výpovedi v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Marian K. je obvinený z jej objednávky.

Voči obvineniu z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka podal podnikateľ a jeho obhajca sťažnosť. Tú mu však približne pred dvoma mesiacmi dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zamietol. Následne na začiatku mája obhajca Para podal mimoriadny opravný prostriedok, o ktorom by mal rozhodnúť generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár do polroka.

Marian K. je obvinený aj z nedovoleného ozbrojovania a prípad nebezpečného prenasledovania (sledovanie novinárov), kde figuruje Peter Tóth, rieši Krajská prokuratúra v Bratislave.

Podnikateľ sa dva razy neúspešne snažil dostať z väzby na slobodu, dva razy mu to ŠTS pracovisko Banská Bystrica zamietlo. Voči rozhodnutiam podal sťažnosť, ktorú mu však senát Najvyššieho súdu SR zamietol. Naposledy koncom minulého roka.

Marian K. je vo väzbe od konca júna 2018, postupne vystriedal väzenia v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon opäť v Leopoldove. So svojou sťažnosťou voči väzbe sa neúspešne na jeseň minulého roka obrátil aj na Ústavný súd v Košiciach.