Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Médiá: Kampaň v SR zatienila vojna na Ukrajine i politické nezhody

Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie sčítavajú hlasy po uzatvorení volebnej miestnosti v Komárne v sobotu 23. marca 2024. Foto: TASR - Milan Drozd

Slovenských voličov podľa Reuters polarizovala vojna na Ukrajine, vysoká inflácia a chaotické vládnutie koalície v rokoch 2020-2023.

Bratislava 24. marca (TASR) - Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami v SR bola zatienená vojnou na Ukrajine a nezhodami v domácej politike medzi vládou a liberálnou opozíciou, uviedla v nedeľu agentúra DPA. Agentúra Reuters víťazstvo Ivana Korčoka v sobotňajšom prvom kole označila za prekvapivé, informuje TASR.

Bývalý slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Korčok sa v rozhodujúcom kole postaví voči predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu. Ten je dôležitým spojencom premiéra Roberta Fica, komentuje Reuters. Agentúra dodáva, že tieto prezidentské voľby sú príležitosťou pre Fica posilniť si svoju moc. Opozičné sily zase chcú protiváhu k jeho vláde.

Slovenských voličov podľa Reuters polarizovala vojna na Ukrajine, vysoká inflácia a chaotické vládnutie koalície v rokoch 2020-2023. Fico v niektorých oblastiach rázne zmenil smerovanie slovenskej zahraničnej politiky, ukončil podporu pre Ukrajinu a otvoril dialóg s Moskvou, hoci Európska únia ruský režim izoluje, píše agentúra.

Pelegrini podľa tejto agentúry vyhlasuje, že Slovensko zostane ukotvené v EÚ a NATO. Podobne ako Fico tvrdí, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie a podporuje mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou. Korčok a ďalší kritici však tento postoj označujú podľa Reuters za kapituláciu v období, keď sú časti Ukrajiny okupované. Korčok a opozícia chcú rozhodnú vojenskú podporu pre Ukrajinu; Pellegrini vyzýva na opatrnosť, konštatuje DPA.

Korčok v sobotňajšom prvom kole získal 42,52 percenta hlasov, Pellegrini 37,03 percenta. Účasť bola na úrovni 51,91 percenta. Druhé kolo sa uskutoční 6. apríla.

Reuters tiež píše, že Rusku-naklonený bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin získal 11,75 percenta hlasov po tom, ako ho podporila nacionalistická Slovenská národná strana (SNS). Jeho voliči by podľa Reuters mohli v druhom kole pomôcť Pellegrinimu. DPA pripomína, že Pellegriniho strana Hlas-SD je súčasťou vládnej koalície so stranou Smer-SD premiéra Roberta Fica a SNS.

Tlačová agentúra AP v nedeľu napísala, že prozápadný kariérny diplomat Ivan Korčok porazil v sobotňajšom prvom kole blízkeho spojenca populistického slovenského premiéra Roberta Fica, Petra Pellegriniho. Druhé kolo prezidentských volieb rozhodne, kto z tejto dvojice nastúpi do úradu po Zuzane Čaputovej, prvej prezidentke Slovenska, uviedla AP s pripomenutím, že Čaputová, podporovateľka susednej Ukrajiny a jej boja proti ruskej invázii, sa neuchádza o druhé funkčné obdobie.

Korčok označil výsledok za povzbudzujúci a sľubný, ale dodal, že "musíme urobiť viac, aby sme vyhrali druhé kolo". Ako AP ďalej píše, Pellegrini bol pokladaný za favorita volieb a prieskumy naznačujú, že by v druhom kole porazil akéhokoľvek kandidáta. Víťazstvo Pellegriniho by zabetónovalo Ficovu moc, lebo by to jemu a jeho spojencom umožnilo ovládnuť strategické funkcie.

Nová vláda okamžite po voľbách zastavila dodávky zbraní na Ukrajinu. Tisíce ľudí opakovane vyšli do ulíc po celom Slovensku a protestovali proti Ficovej proruskej politike a ďalším politikám, vrátane plánov zmeniť trestný zákonník a ovládnuť verejnoprávne médiá, pripomína AP. Kritici sa podľa nej obávajú, že Slovensko za Fica opustí prozápadnú cestu a vydá sa v šľapajach Maďarska za vlády premiéra Viktora Orbána.

O neočakávanom víťazstva Korčoka v prvom kole píšu s odvolaním sa na predvolebné prieskumy aj rakúska tlačová agentúra APA či nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Spolu s rakúskou verejnoprávnou stanicou ORF obracajú pozornosť na druhé kolo volieb, ktoré bude podľa nich rozhodujúcim ukazovateľom budúceho politického vývoja v krajine.

V najbližších dvoch týždňoch možno očakávať ostrý súboj, keď sa Korčok a Pellegrini budú snažiť získať voličov neúspešných kandidátov, uviedla APA. Cieliť by podľa nej mohli najmä na stúpencov Harabina, kde má väčšie šance Pellegrini, ktorého výhodou je aj to, že ako predseda parlamentu je takmer "všadeprítomný" v médiách. Podľa ARD o nástupcovi Čaputovej rozhodne predovšetkým to, kto dokáže lepšie mobilizovať voličov.