Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Mimoparlamentné strany reagujú na útok Iránu voči Izraelu

Na snímke Jaroslav Naď. Foto: TASR - Jakub Kotian

Strana Modrí - ES považuje útok za pokračovanie politiky Iránu, ktorej cieľom je zničenie Izraela.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Mimoparlamentné strany na Slovensku reagujú na útok Iránu na Izrael. Strana Demokrati to považuje za útok regionálnej mocnosti na regionálnu jadrovú mocnosť. Útok odsudzuje aj strana Modrí - ES.

"Irán práve zaútočil na Izrael. Ide o útok regionálnej mocnosti na regionálnu jadrovú mocnosť. Bude veľmi záležať, ako silný tento útok nakoniec bude. Verím, že Irán neprekročí červenú líniu. Ľudia štátu Izrael, naše modlitby sú s vami," uviedol na sociálnej sieti predseda Demokratov Jaroslav Naď.

Strana Modrí - ES považuje útok za pokračovanie politiky Iránu, ktorej cieľom je zničenie Izraela. "Novú vlnu napätia v Izraeli i celom regióne spôsobil brutálny masaker hnutia Hamas 7. októbra 2023, ktorého sa hnutie dopustilo voči nevinnému obyvateľstvu Izraela," uviedla strana v stanovisku. Izrael má podľa Modrých právo na sebaobranu. Dodali, že zodpovednosť za násilie v Izraeli a napätie na Blízkom východe nesie Irán, ktorý môže toto napätie zmierniť tým, že tieto organizácie prestane vojensky podporovať, akceptuje štát Izrael a pridá sa k úsiliu medzinárodného spoločenstva vyriešiť spolužitie Izraela a Palestíny mierovou cestou, teda rokovaniami.

"Izrael s USA rozdúchavajú ďalšiu veľkú vojnu. Brutálne vyvražďovanie civilistov v Gaze, atentáty na iránskych generálov, odveta za odvetu. Keď sa naštvaný arabský svet spojí, tak Izrael nebude," reagoval na sociálnej sieti predseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík.

Občianska konzervatívna strana (OKS) dôrazne odsudzuje útoky Iránu proti Izraelu. Útoky, ktoré Irán vykonal v noci zo soboty na nedeľu, sú neakceptovateľným a nelegálnym aktom agresie a hrozbou pre mier na Blízkom východe.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a spojencom podarilo sa zostreliť až 99 percent z nich. Teherán uviedol, že išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.