Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Mimovládky: Rezort školstva nemá obstarávanie EDUNET pod kontrolou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Čím dlhšie bude ministerstvo pokračovať v tomto nevýhodnom nákupe, tým dlhšie budú mať školy internet, ktorý im už nevyhovuje, tvrdí Hargaš zo Slovensko.Digital.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Ministerstvo školstva nemá obstarávanie internetového pripojenia do škôl EDUNET pod kontrolou, nemá analýzu telekomunikačného trhu, ktorá by podporila spôsob, akým systém nakupuje. Na dnešnej tlačovej konferencii to po rokovaní so zástupcami ministerstva vyhlásil Ján Hargaš z občianskeho združenia Slovensko.Digital s tým, že celá súťaž je zrelá na zrušenie.

"Ministerstvo má len jednu štúdiu, ktorá sa venuje technickým aspektom, skúma, aké pripojenie školy dnes v rámci Infoveku používajú, ale súčasťou analýzy z ďaleka nie je popísanie toho, aké sú možnosti na trhu, ktoré by podporili zvolený spôsob nákupu. A to ministerstvo potvrdilo," povedal Hargaš. Podľa jeho slov čím dlhšie bude ministerstvo pokračovať v tomto nevýhodnom nákupe, tým dlhšie budú mať školy internet, ktorý im už nevyhovuje.

Slovensko.Digital upozornilo na projekt EDUNET pred 270 dňami. "Ministerstvo dnes nevysvetlilo, prečo čakalo s verejnou diskusiou až doteraz. Na stretnutí neboli zástupcovia veľkých operátorov a rezort nevysvetlil, prečo nakupuje internet práve tak, ako nakupuje. Napriek tomu považuje obstarávanie, ktorého sa z asi 300 subjektov na trhu zúčastnili len štyria, stále za otvorené," konštatoval Hargaš s tým, že výhrady MVO ministerstvo nedokázalo vysvetliť.

Hlavná výhrada mimovládnych organizácií (MVO) je, že tender za zhruba 80 miliónov eur neumožňuje účasť lokálnych dodávateľov internetu. Centrálny dodávateľ napríklad podľa nich nebude mať žiadnu motiváciu znižovať cenu, pričom zapojením lokálnych sa môže znížiť. Možnosť pre lokálnych dodávateľov zapojiť sa ako subdodávatelia Marek Petruška z Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu odmietol. "Chceme sa zapojiť do súťaže ako každý druhý," deklaroval.



MVO a ministerstvo si dohodli ďalšie dve stretnutia. Jedno bude venované spôsobu nákupu a druhé technickým parametrom nakupovaného systému.

Ministerstvo školstva prezentovalo, že EDUNET má školám poskytnúť telekomunikačné a dátové služby prostredníctvom virtuálnej privátnej siete s centrálnym prestupom do internetu. Zároveň má spĺňať potreby vyplývajúce z podpory aktuálne poskytovaných IT projektov, distribúcie digitálneho vzdelávacieho obsahu, on-line testovania a dostupnosti systémov ministerstva pre školy ako napríklad Rezortný informačný systém, Edičný portál či Eduzber.

Zmluvu na projekt Infovek 2, ktorá zabezpečila školám pripojenie na internet na päť rokov, do 27. septembra 2015, podpísal Ústav informácií a prognóz školstva koncom roku 2010. Infovek 2 má nahradiť projekt Edunet, zmluvu naň však ministerstvo školstva dosiaľ nezabezpečilo. Vlani 25. septembra podpísalo s dodávateľom Infoveku 2 preklenovaciu zmluvu na jeden rok.

Súťaž na Edunet bola vyhlásená v decembri 2015 a dodnes nie je vyhodnotená. Zmluva na predĺženie Infoveku 2 vypršala 26. septembra. Ministerstvo ešte pred týmto dátumom podpísalo 12. septembra dodatok, ktorý pôvodné 12-mesačné obdobie predĺžil. Podľa mimovládnych organizácií de facto na dobu neurčitú, do doby, kým nebude zrealizovaný projekt Edunet.