Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ministerka A. Kalavská podáva návrh na odvolanie predsedu ÚDZS

Na archívnej snímke Tomáš Haško. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ministerka sa pre odvolanie rozhodla na základe utorkového (1. 10.) stretnutia s komorou záchranárov a ďalších dostupných informácií.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) podáva návrh na odvolanie šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška. Príčinou sú závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania na licencie pre záchranky. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerka sa pre odvolanie rozhodla na základe utorkového (1. 10.) stretnutia s komorou záchranárov a ďalších dostupných informácií. "S cieľom nezasahovania do konania orgánov činných v trestnom konaní sa ministerstvo nebude bližšie vyjadrovať k podrobnostiam predmetného podania ani súvisiacim úkonom a informáciám, napriek tomu, že obsah týchto medializovaných informácií je znepokojujúci," uviedla Eliášová.

Rezort zdravotníctva zároveň avizoval návrh na zmenu súčasnej právnej úpravy. Nastaviť má také pravidlá a postupy v procese výberového konania na obsadenie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, ktoré "nebudú vzbudzovať žiadne pochybnosti o zákonnosti, transparentnosti tohto procesu a vylúčia akékoľvek podozrenia, ktoré boli v uplynulých dňoch a týždňoch zverejnené". Ministerka ho má predložiť na jesennej schôdzi Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo.

K procesu výberového konania prostredníctvom verejného obstarávania sa ministerstvo nechce vyjadrovať. Ako dôvod uvádza, že je v súčasnosti upravený platnou zákonnou úpravou.

ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Predseda ÚDZS Tomáš Haško zaujatosť členov komisie odmieta. Trvá na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podalo v prípade podnet, ktorým sa aktuálne zaoberá Národná kriminálna agentúra.