Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerka zdravotníctva A. Kalavská podá demisiu

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kalavská ponúkla svoju demisiu po tom, ako vláda v stredu (4. 12.) stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) sa rozhodla podať demisiu. Kancelária ministerky bude v tejto veci v utorok (10. 12.) kontaktovať prezidentský palác. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Kalavská ponúkla svoju demisiu po tom, ako vláda v stredu (4. 12.) stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu. "Viete, veľa som nad tým, samozrejme, rozmýšľala. V stredu som mala chuť, stále má človek chuť odísť, pretože tak, ako sa správa niekto k svojmu ministrovi, ako sa správali ku mne, si myslím, že nie je adekvátne. Cítila som sa veľmi zle," komentovala. "Stále si myslím, že takto sa nemá správať k svojmu ministrovi, ako sa zachovala strana Smer-SD ku mne," podotkla.

S Kalavskou sa vo štvrtok (5. 12.) stretol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Po rokovaní vyhlásil, že chce, aby Kalavská na ministerstve zotrvala a vyjadril jej plnú podporu. Predseda vlády veril, že ministerka svoj postoj prehodnotí. Rozhodnutie stiahnuť reformu z parlamentu nepovažuje za Kalavskej neúspech. "Práve naopak, pani ministerku považujem za správnu osobu na správnom mieste," skonštatoval premiér s tým, že urobila v rezorte obrovské množstvo práce a je čo ešte robiť aj do konca volebného obdobia.

Prehľad ministrov zdravotníctva, ktorí predčasne opustili funkciu


24. novembra 1993 - Viliam Soboňa, vláda Vladimíra Mečiara, odvolaný
Prezident SR Michal Kováč odvolal z funkcie ministra zdravotníctva SR Viliama Soboňu (Hnutie za demokratické Slovensko, HZDS) a do funkcie vymenoval Irenu Belohorskú (HZDS). Dôvodom odvolania bolo hlasovanie poslancov NR SR, ktorí 17. novembra 1993 vyslovili Viliamovi Soboňovi nedôveru.

4. júla 2000 - Tibor Šagát, vláda Mikuláša Dzurindu, odstúpil
Minister zdravotníctva SR Tibor Šagát (Slovenská demokratická koalícia, SDK) abdikoval na svoju funkciu pre spoločenský a politický tlak, ktorému bol vystavený počas ochorenia prezidenta SR Rudolfa Schustera. Vo funkcii ho nahradil Roman Kováč (SDK).

3. júna 2008 - Ivan Valentovič, 1. vláda Roberta Fica, odstúpil
Prezident SR Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra zdravotníctva SR Ivana Valentoviča (Smer-SD). Minister podal demisiu z osobných a zdravotných dôvodov. Valentovičovým nástupcom sa stal Richard Raši (Smer-SD).

3. novembra 2014 - Zuzana Zvolenská, 2. vláda Roberta Fica, odstúpila
Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) prijala výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a odišla z postu ministerky zdravotníctva. Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Prezident SR jej demisiu prijal 6. novembra 2014. Vo funkcii ju nahradil Viliam Čislák.

22. marca 2018 - Tomáš Drucker, 3. vláda Roberta Fica, demisia vládneho kabinetu
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) skončil na svojom poste ako člen vlády Roberta Fica, ktorá podala demisiu. V novej vláde Petra Pellegriniho zastával Drucker funkciu ministra vnútra (do 17. apríla 2018).