Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Miroslav Lajčák vystúpil na ministerskom zasadnutí IHRA v Bruseli

Na snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Ako TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, účastníci podujatia vzdali úctu pamiatke obetí holokaustu.

Brusel 19. januára (TASR) - Pri príležitosti 75. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau a 20. výročia prijatia Deklarácie Štokholmského medzinárodného fóra o holokauste sa v nedeľu konalo v Bruseli ministerské zasadnutie Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie si holokaustu (IHRA). Slovenskú republiku na podujatí zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Ako TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, účastníci podujatia vzdali úctu pamiatke obetí holokaustu a preživším a pripomenuli odkaz tých, ktorí nestratili ľudskosť a v neľahkých podmienkach sa snažili vzdorovať nacistom a pomáhať obetiam.

"Pripomínať pamiatku obetí holokaustu je zodpovednosťou nielen vlády, ale celej spoločnosti. Zároveň príbehy tých, ktorí dokázali v sebe nájsť odvahu a riskovaním vlastného života pomohli prenasledovaným židovským spoluobčanom, zostávajú trvalou inšpiráciou pre nás i ďalšie generácie," uviedol Lajčák.

Ministri si pripomenuli taktiež obete rómskej genocídy a diskutovali o nebezpečenstve nárastu antisemitizmu, extrémizmu, nenávistných prejavov a intolerancie vrátane šírenia nenávisti v online priestore.

Na podujatí sa zúčastnili ministri zahraničných vecí členských krajín IHRA, ktorá združuje 34 krajín z celého sveta. IHRA sa špecializuje na medzinárodnú spoluprácu v oblasti vzdelávania, pripomínania a výskumu holokaustu. Slovenská republika sa stala jej členom v roku 2005.