Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rozhodnutie o obstaraní systémov PVO rezort očakáva v priebehu týždňov

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo obrany SR na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Nákupom systémov PVO stredného a veľmi krátkeho dosahu sa zaoberali už predošlé vlády.

Bratislava 25. marca (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR očakáva rozhodnutie o obstaraní systémov protivzdušnej obrany (PVO) v priebehu niekoľkých týždňov. V prípade protilietadlových raketových systémov stredného dosahu vyberá medzi nórsko-americkým systémom NASAMS, kórejskými systémami PVO a izraelským systémom Barak. Viacero alternatív zvažuje aj v prípade systémov krátkeho dosahu, detaily nespresnil. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor MO SR.

"Na rozdiel od bývalého vedenia preferujeme mať vlastné spôsobilosti v oblasti protivzdušnej obrany oproti len zapožičaným," skonštatoval rezort. Taliansky systém SAMP/T Mamba majú stiahnuť zo Slovenska v úvode apríla.

V stave bezpečnosti je podľa MO SR v zmysle platnej legislatívy nedotknuteľnosť vzdušného priestoru zabezpečená integrovaným systémom NATINAMDS, v ktorom sú zaradené prostriedky prehľadu o vzdušnej situácii členských krajín Aliancie a letecké prostriedky v rámci bilaterálnych dohôd s Českou republikou, Poľskom a Maďarskom.

Nákupom systémov PVO stredného a veľmi krátkeho dosahu sa zaoberali už predošlé vlády. Úradnícky kabinet schválil zámer obstarať systémy od Izraela a Poľska, konkrétne zmluvy mala ešte pred podpisom odobriť vláda.

Systém protivzdušnej obrany S-300 darovalo Slovensko Ukrajine. Od Nemecka dostala SR dva systémy veľmi krátkeho dosahu Mantis.