Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko tvrdí, že SNS nevytvorí koalíciu so Smerom, ĽSNS a Sme rodina

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Spoluprácu s ĽSNS vylúčil aj líder mimoparlamentnej strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska.

Bratislava 19. januára (TASR) – Slovenská národná strana (SNS) nevytvorí po februárových parlamentných voľbách koalíciu so Smerom-SD, ĽSNS a Sme rodina. V nedeľnej diskusnej relácii Televízie Markíza Na Telo to povedal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý sa s ĽSNS nechce spájať.

Spoluprácu s ĽSNS vylúčil aj líder mimoparlamentnej strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska. Zároveň uviedol, že každé zlyhanie politikov, ktoré sa ukazuje, nahráva extrémistom. Na otázku, či by bol radšej v koalícii s hnutím OĽaNO alebo Sme rodina, exprezident uviedol, že by si zvolil radšej Matoviča.

V súvislosti s prepustením bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku z policajného zadržania Danko uviedol, že ho prekvapilo vyjadrenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Podľa neho by ústavní činitelia mali byť v tejto súvislosti viac zdržanlivejší, on sám nechce vynášať rozsudky.

Kiska v diskusnej relácii nevylúčil, že strana Za ľudí bude mať po voľbách záujem o ministerstvo vnútra. Nepokladá za fér, aby sa už teraz diskutovalo, kto bude mať po voľbách toto ministerstvo. Tvrdí však, že na čele tohto ministerstva on stáť nechce.

Jednou z tém diskusie bol aj Ľubomír Vážny, ktorý pôsobí ako šéf Sociálnej poisťovne, kvôli jeho rozhodnutiam o mýte vo funkcii ministra dopravy. Danko poznamenal, že na jeho odvolávanie nebude tlačiť. "Nie je to v mojej kompetencii, ale je to v kompetencii vlády SR a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny," povedal Danko. Zároveň verí, že v súvislosti s mýtom bude vyvodená aj zodpovednosť. Kiska takisto volá po vyvodení zodpovednosti. Podľa jeho slov by konal tak, že by SkyToll požiadal o zmenu zmluvy.

Danko v diskusnej relácii Na telo nepovedal, či by v prípade vypadnutia SNS z parlamentu už nebol predsedom strany. "Pokiaľ by sme nemali päť percent, musel by som konať," komentoval s tým, že mu v marci zaniká funkcia predsedu SNS. Ako doplnil, namiesto neho by nemal byť prípadným predsedom Jaroslav Paška, ale "mala by prísť generačná obmena".