Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Parlamentné voľby by vyhral Smer-SD pred PS-Spolu a ĽSNS

Na archívnej snímke rokovacia sála NR SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

V parlamente by Smer-SD obsadil 39 kresiel, koalícia PS-Spolu 20, ĽSNS 18, Za ľudí 16, Sme rodina 13. SNS a KDH by mali zhodne po 12 kresiel, OĽaNO 11 a SaS deväť poslancov.

Bratislava 27. októbra (TASR/TERAZ.sk) - Ak by boli parlamentné voľby tento víkend, vyhrala by ich strana Smer-SD. Získala by 22 percent hlasov. Druhá by bola koalícia PS-Spolu s 11 percentami a tretia ĽSNS s 10,2 percentami. Vyplýva to z prieskumu, ktorý robila agentúra Focus pre TV Markíza na vzorke 1021 respondentov. Výsledky prieskumu televízia prezentovala v relácii Na telo.

Za stranu Andreja Kisku Za ľudí by hlasovalo 9,1 percent. Na piatom mieste sa ocitlo hnutie Sme rodina so 7,2 percentami. Ľudia by dali 6,9 percent strane SNS a 6,5 percent KDH. Do parlamentu by sa dostali aj OĽaNO so šiestimi percentami a SaS s 5,2 percentami hlasov.

Potrebnú päťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu by neprekročila strana MOST-HÍD s 3,8 percentami, SMK-MKP s 3,2 percentami, Dobrá voľba s 2,4 percentami, Vlasť s 1,8 percentami a strana Máme toho dosť! s 1,2 percentami.

V parlamente by Smer-SD obsadil 39 kresiel, koalícia PS-Spolu by získala 20 mandátov, ĽSNS 18 kresiel, Za ľudí 16, Sme rodina 13 poslancov. SNS a KDH by mali zhodne po 12 kresiel, OĽaNO 11 a SaS deväť poslancov.

Poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Smer-SD) sa v relácii Na telo vyjadril k prieskumu, že ľudia vidia, čo strana Smer-SD pre nich robí a "nie je to iba o zlých správach a nahrávkach". "Smer-SD pokorne ticho šúcha nohami pod stolom a robí si svoj sociálny program naďalej," povedal.

Na pokles preferencií koalície PS-Spolu zareagoval v relácii predseda strany Spolu a nezaradený poslanec parlamentu Miroslav Beblavý s argumentom, že sa posledný mesiac venovali spojeniu pozície a vytvoreniu koalície so stranou Za ľudí. Verí, že takáto koalícia by mala aj 30 percent. "Venovali sme sa mesiac a pol niečomu, čo nevyšlo a voliči nás za to potrestali," uviedol.