Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

O post generálneho riaditeľa SND sa uchádza osem kandidátov

Foto: TASR/Vladimír Benko

Ich verejné vypočutie sa uskutoční 28.-29. mája v priestoroch ministerstva kultúry.

Bratislava 17. mája (TASR) – O funkciu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) zabojujú ôsmi uchádzači. Pôvodne sa ich do výberového konania prihlásilo deväť, ale jeden z nich nesplnil požadovanú podmienku, ktorou bola dĺžka riadiacej praxe. Z tohto dôvodu ho výberová komisia vyradila. TASR o tom informoval hovorca ministra kultúry Jozef Bednár.

Za šéfa prvej slovenskej divadelnej scény sa hlásia hudobný riaditeľ Michailovského divadla v Petrohrade Peter Feranec, Marián Ostatník, ktorý pôsobí v treťom sektore, herec a dabingový režisér Ľubomír Gregor, technicko–prevádzkový riaditeľ SND Milan Vajdička, producent, dirigent a hudobný skladateľ Anton Popovič, operný režisér a dramaturg Marián Chudovský, umelecký šéf súboru opery a operety Moravského divadla Olomouc Miloslav Oswald a dramaturg Mestského divadla Žilina Peter Kováč.

Ich verejné vypočutie sa uskutoční 28.-29. mája v priestoroch ministerstva kultúry. Na ňom budú prezentovať svoju koncepciu riadenia a rozvoja SND na najbližších päť rokov. Dnes o tom na svojom prvom zasadnutí rozhodla jedenásťčlenná výberová komisia.

Tú vymenoval minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) na základe výsledkov odborných diskusií pri okrúhlom stole, ktorý k voľbe a ďalšiemu smerovaniu divadla zorganizoval rezort ešte za bývalého vedenia a rovnako na základe odporúčania oslovených zástupcov umeleckých inštitúcií a akademickej obce. Pri jej kreovaní prihliadal Maďarič aj na vyvážené zastúpenie znalcov jednotlivých umeleckých zložiek, ktoré tvoria trojsúborové SND.

Ide o druhé výberové konanie po tom, ako z postu generálneho riaditeľa odišiel na vlastnú žiadosť Ondrej Šoth. Ten 20. septembra minulého roka požiadal vtedajšieho ministra Daniela Krajcera (SaS) o uvoľnenie z funkcie. Deň na to poveril Krajcer dočasným vedením divadla štatutárneho zástupcu generálneho riaditeľa Milana Vajdičku.

Pred výberovú komisiu sa 8. marca postupne postavilo sedem kandidátov - Peter Feranec, Eva Gomolčáková, Marián Chudovský, Peter Kováč, Miloslav Oswald, Miloš Pietor a Ján Pochyba. Ani jeden z nich však nezískal potrebný počet hlasov na to, aby sa stal jednoznačným víťazom, prípadne postúpil do druhého kola.

Krajcer preto znovu poveril dočasným vedením Vajdičku a vypísal nové výberové konanie. Uchádzači mohli posielať svoje žiadosti do 16. apríla.

Po parlamentných voľbách rozhodol Maďarič o predĺžení termínu podávania prihlášok o zaradenie do výberového konania do 30. apríla. Hlavným dôvodom bolo umožniť prihlásiť sa aj tým kandidátom, ktorí mohli byť zneistení pochybnosťami ohľadne pokračovania výberového konania vyhláseného ešte pred vymenovaním novej vlády.