Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Odvolanie riaditeliek Bibiany a SNK považuje Jaurová za neodôvodnené

Na snímke Zora Jaurová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ministerka kultúry Šimkovičová odvolala ďalšie dve riaditeľky dôležitých kultúrnych inštitúcií. Opäť bez udania dôvodu a bez akéhokoľvek rozhovoru s nimi, uviedla Jaurová.

Bratislava 25. marca (TASR) - Odvolanie riaditeliek Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana a Slovenskej národnej knižnice (SNK) ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS) považuje podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) za neodôvodnené.

"Ministerka kultúry Šimkovičová odvolala ďalšie dve riaditeľky dôležitých kultúrnych inštitúcií. Opäť bez udania dôvodu a bez akéhokoľvek rozhovoru s nimi," uviedla Jaurová. Na uvoľnené pozície očakáva čisto stranícke a odborne sporné nominácie. "Šimkovičová takmer každý deň odhaľuje nové dôvody, pre ktoré nikdy nemala byť ministerkou kultúry a pre ktoré bude v apríli čeliť odvolávaniu," dodala.

Šimkovičová odvolala v pondelok riaditeľku Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Zuzanu Liptákovú a generálnu riaditeľku Slovenskej národnej knižnice v Martine Katarínu Krištofovú. V prípade Liptákovej využila zákonnú možnosť odvolania bez udania dôvodu. Generálna riaditeľka národnej knižnice končí podľa nej vzhľadom na nedostatočné zabezpečenie inštitúcie voči kybernetickým útokom, nedostatočnú ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva a pochybenia v manažérskej činnosti.