Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Organizácia Nie Rakovine vyzýva ženy, aby sa častejšie dali vyšetriť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Súčasťou kampane je aj edukačná šou Prsko Tour po slovenských mestách, Ružové akadémie pre školy či nové pacientske poradenstvo na onkologických oddeleniach a v ambulanciách.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Celonárodnú osvetovú kampaň na podporu pacientok s karcinómom prsníka, prevenciou, diagnostikou a liečbou spustila v utorok pacientska organizácia Nie Rakovine v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Jednou z hlavných myšlienok je, aby sa ženy pravidelne kontrolovali a nebáli sa podstúpiť vyšetrenia, ktoré im môžu zachrániť ich život.

„Povedomie o tomto ochorení a potrebách pacientok je napriek situácii u nás stále veľmi nízke. Naša pacientska organizácia je v úzkom kontakte s pacientmi, pretože im pomáha na onkologických oddeleniach a ambulanciách, a od nich vieme, ako veľmi je potrebné nielen zvýšenie povedomia o včasnom záchyte karcinómu prsníka, ale aj o sociálnej podpore a aj modernej efektívnej liečbe,“ povedala zakladateľka Nie Rakovine Jana Pifflová Španková.

Súčasťou kampane je aj edukačná šou Prsko Tour po slovenských mestách, Ružové akadémie pre školy či nové pacientske poradenstvo na onkologických oddeleniach a v ambulanciách. Organizácia tak Slovensko pripojila k celosvetovým aktivitám Pink October Breast Cancer Awareness Month s odkazom, ktorý hlása, že pravidelné samovyšetrenie prsníkov, mamografický skríning a moderná liečba môže na Slovensku zachrániť stovky žien.

V rámci edukačnej šou napríklad Nie Rakovina informuje aj o tom, že podľa platnej legislatívy má každá žena nad 40 rokov nárok na preventívne mamografické vyšetrenie na Slovensku každé dva roky.

Situácia v diagnostike, prevencii a liečbe rakoviny prsníka je taká, že každých 19 sekúnd na svete diagnostikujú nový prípad. Podľa Nie Rakovine ukazujú štatistiky na Slovensku, že až jedna z osmičky žien bude počas svojho života čeliť tomuto onkologickému ochoreniu, a predpokladaný počet žien, ktoré budú v tomto roku diagnostikované, je viac ako tritisíc. Dokopy je počet žien, ktoré trpia rakovinou prsníka na Slovensku viac ako 30.000.

"Na Slovensku jednoznačne treba urobiť všetko pre zrýchlenie diagnostiky a zlepšenie dostupnosti modernej liečby, skoncovať už s liekmi na výnimku a s neuhrádzanými liečbami – aby sa konečne znížila úmrtnosť a utrpenie slovenských žien a ich rodín spôsobených rakovinou prsníka," dodala Pifflová Španková.

Ročne na rakovinu prsníka na Slovensku zomrie okolo 900 žien. Pacientska organizácia sa práve preto snaží upovedomiť ženy, že pokiaľ sa budú venovať pravidelnému samovyšetrovaniu prsníkov a viac z nich, aspoň 60 percent, bude chodiť na preventívne mamografické vyšetrenie, môže sa znížiť počet úmrtnosti až o jednu tretinu.