Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini vyzýva na vykročenie k ceste zjednoteného Slovenska

Na snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

Pellegriniho mrzí, že politické vášne a rozdeľovanie spoločnosti zasahujú do spolužitia rodín, priateľov či kolegov na pracovisku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. apríla (TASR) - Novozvolený prezident Peter Pellegrini vyzýva na vykročenie k ceste zjednoteného Slovenska. Politické vášne a rozdeľovanie spoločnosti totiž podľa neho dostali po voľbách nové a nebezpečné rozmery. Vyjadril tiež ľútosť nad verejnými prejavmi nenávisti k ľuďom, ktorí mu prejavili svoju dôveru. Pellegrini to uviedol v stanovisku, ktoré TASR sprostredkovala jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

"Žijeme náročné časy, ktoré vieme zvládnuť len ako jedno súdržné spoločenstvo. Rozumiem, že je to obrovská výzva a cesta k zjednotenému Slovensku bude naozaj ťažká. No o to dôležitejšie je, aby sme práve na túto cestu čím skôr spoločne vykročili," zdôraznil. Mrzí ho, že politické vášne a rozdeľovanie spoločnosti zasahujú do spolužitia rodín, priateľov či kolegov na pracovisku.

Skúška z demokracie podľa Pellegriniho nespočíva len v tom, či dokáže krajina zorganizovať slobodné a demokratické voľby. "Skúška z demokracie spočíva aj v tom, či sme schopní prijať rozhodnutie väčšiny, zmieriť sa s tým, že mohlo byť iné ako naše osobné a rešpektovať ho nie z úcty k víťaznej politickej strane či kandidátovi, ale z úcty k svojim spoluobčanom a demokracii," podotkol.

Je mu ľúto verejných prejavov nenávisti nie k víťazovi volieb, ale k ľuďom, ktorí mu prejavili svoju dôveru. "Je mi ľúto, že sú vystavovaní čoraz ostrejším osobným, politickým i mediálnym útokom. A veľmi ich prosím, aby túto politiku nenávisti neopätovali, pretože to je oheň, ktorý veľmi ľahko vzplanie, ale uhasiť ho je takmer nemožné," dodal.

Frustrácia tých, ktorí si želali iný volebný výsledok, je podľa neho ľudsky pochopiteľná. "Ale nedokážem si predstaviť, že by vo vyspelých štátoch písali rešpektované médiá po voľbách o tom, že ich občania stratili rozum, že prehrali hodnoty demokracie či vlastenectva a že sa netreba čudovať ľuďom, ktorí chcú takúto krajinu opustiť," podotkol.

Nerozumie ani politickým výzvam na občiansky odpor, na nasadenie si boxerských rukavíc či na masívny odchod zo Slovenska. "A naozaj ma mrzia verejné prejavy kolektívnej nenávisti voči celým sociálnym skupinám, akou sú napríklad starší ľudia. To je nielen neprípustné, ale aj mimoriadne nebezpečné," zdôraznil.

Deklaroval, že plne rešpektuje, že každý má právo na svoj politický názor a má právo ho aj vyjadriť. "Ale spôsobom, ktorý nebráni vyjadreniu iného názoru a ktorý vopred nedehonestuje jeho nositeľa," dodal s tým, že veril a stále verí, že hodnoty pokoja, zmierenia a súdržnosti sú hodnotami univerzálnymi, ktoré oslovujú ľudí na Slovensku naprieč politickým spektrom.