Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini už nie je poslancom ani predsedom NRSR

Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k skončeniu funkcie predsedu NRSR 8. apríla 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pellegrini sa ospravedlnil za to, že si hneď v nedeľu neuvedomil ustanovenia Ústavy SR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 8. apríla (Teraz.sk) - Zvolenému prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu zanikol mandát poslanca Národnej rady (NR) SR. Skončilo sa aj jeho pôsobenie na poste predsedu NR SR, výkonom právomocí v tejto funkcii poveril od nedele (7. 4.) podpredsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD). Informoval o tom počas pondelkového tlačového vyhlásenia.

Pellegrini sa ospravedlnil za to, že si hneď v nedeľu neuvedomil ustanovenia Ústavy SR. Žiga bude viesť parlament až do zvolenia nového predsedu NR SR. O termíne a procese voľby nového šéfa parlamentu sa budú ešte rozprávať v koalícii.

"Dnes je ešte ťažké hovoriť, kedy bude voľba zaradená do programu a ktorej schôdze a kedy sa nakoniec nájde jednota v koalícii, aby sa voľba predsedu mohla uskutočniť," povedal o voľbe svojho nástupcu. Pellegrini nekonkretizoval meno nového poslanca, ktorý nastúpi po jeho odchode z parlamentu.

Pellegrini už skôr avizoval, že vo funkcii predsedu NR SR by ho mala nahradiť ministerka hospodárstva Denisa Saková alebo minister investícií Richard Raši (obaja Hlas-SD). Kolegom v parlamente zaželal, aby mali pri výkone svojho mandátu vždy na mysli najmä skutočné záujmy a potreby ľudí.

Ústava SR hovorí, že ak za prezidenta bude zvolený poslanec Národnej rady SR, člen vlády SR, sudca, prokurátor, príslušník ozbrojených síl alebo ozbrojeného zboru, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR, odo dňa zvolenia prestane vykonávať svoju doterajšiu funkciu.

Pellegrini sa vzdá aj postu predsedu Hlasu-SD a členstva v strane. Predsedom strany zatiaľ ostáva. Nového šéfa si má zvoliť snem strany, ktorý bude v horizonte niekoľkých týždňov.

Druhé kolo prezidentských volieb bolo v sobotu (6. 4.). Pellegrini v nich porazil Ivana Korčoka. Funkcie prezidenta sa ujme 15. júna, keď počas inaugurácie zloží sľub.