Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vodárenské spoločnosti: Pitie vody z vodovodu nepoškodzuje zdravie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vhodnosť vody na každodenné použitie, pitie a varenie pre každého bez ohladu na vek podľa AVS potvrdzuje vo svojom stanovisku aj Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Bratislava 23. januára (TASR) - Vodárenské spoločnosti ubezpečujú ľudí, že pitie vody z vodovodu nemá žiadne zdravotné riziká. Reagujú tak na vyjadrenia o nevhodnosti dlhodobého pitia vody z verejného vodovodu z dôvodu výskytu trihalogénmetánov (THM). Považujú ich za nepravdivé a zavádzajúce.

"Pitná voda spĺňa ukazovatele kladené na jej kvalitu a je zdravotne zabezpečená," uviedla Asociácia vodárenských spoločností (AVS) v tlačovej správe. Štúdia Inštitútu pre globálne zdravie v Barcelone, na ktorú sa autori článkov v slovenských médiách odvolávajú, podľa AVS nevychádza z relevantných štatistických údajov získaných dlhodobým meraním v akreditovaných laboratóriách na Slovensku. "Zároveň upozorňujeme, že autori článkov nesprávne prevzali výsledky štúdie. Jednotky koncentrácie trihalometánov v pitnej vode, ktoré sa v štúdii uvádzajú v mikrogramoch na liter, udávajú v miligramoch na liter a gramoch na liter," upozorňujú vodári. Dodali, že podľa údajov z Výskumného ústavu vodného hospodárstva, ktorý zabezpečuje zber údajov z rozborov pitnej vody od všetkých prevádzkovatelov verejných vodovodov na Slovensku, bolo v rokoch 2014 až 2018 spolu vykonaných 14.563 analýz na THM. Ani v jednom prípade nebolo zaznamenané prekročenie limitnej hodnoty pre pitnú vodu, teda 100 mikrogramov na liter.

Vhodnosť vody na každodenné použitie, pitie a varenie pre každého bez ohladu na vek podľa AVS potvrdzuje vo svojom stanovisku aj Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. "Podlimitná prítomnosť trihalometánov je zisťovaná v pitnej vode na Slovensku iba ojedinele, krátkodobo a nie je možné hovoriť o ich dlhodobom príjme z pitnej vody, ktorý by mohol viesť k zvyšovaniu rizika ochorenia rakoviny močového mechúra," uvádza ÚVZ. Údaje o možných počtoch ochorení, ktoré uvádza odborná štúdia, sú pre jednotlivé krajiny podľa hygienikov len odhadom.

Dodali, že na Slovensku sa využíva pre zásobovanie pitnou vodou v 85 percentách podzemná voda, v ktorej je aj podľa štúdie nižšia pravdepodobnosť tvorby akýchkoľvek vedlajších produktov dezinfekcie.