Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Počas povodní je treba chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pokiaľ opúšťate dom, nezabudnite vypnúť hlavný prívod elektrického prúdu. Pokiaľ ste to nestihli a vraciate sa po záplave, urobte to ako prvú vec ešte pred prehliadkou domu.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Počas ohrozenia záplavami treba podľa odborníka konať s rozvahou a zbytočne neriskovať, chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok. Ľudia by sa v postihnutých oblastiach mali celý čas riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície, záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie, pripomína operačno-technický riaditeľ Falck Fire Services Milan Ivanič.

Ivanič odporúča pohybovať sa mimo zatopenej oblasti, pokiaľ je to možné. Ideálne je podľa neho si popredu vytypovať bezpečné miesto, ktoré v prípade povodní nezaplaví voda. V prípade, že oblasť musí človek navštíviť, radí vyhnúť sa jazde autom. „Auto môže ľahko zaplaviť, môže byť strhnuté prúdom alebo náhlou prívalovou vlnou,“ vysvetlil pre TASR. Obyvatelia by si podľa jeho slov mali dávať pozor, kam stúpia. „Povrch môže byť premočený a hrozí pošmyknutie alebo odtrhnutie časti brehu a následné spadnutie do vody.“ Zdôraznil tiež používanie pevnej obuvi, keďže povrch môže byť pokrytý ostrými predmetmi.

Ivanič upozorňuje, aby ľudia nikdy nevstupovali do prúdiacej vody, „Prúd vody je veľmi nebezpečný a pri rýchlom stúpnutí hladiny môže spôsobiť utopenie. Silu prúdenia je potrebné si overiť vhodením kusu dreva na hladinu vody,“ povedal. Občanom odporúča vstupovať len do stojatej vody, v ktorej najprv skontrolujú hĺbku. „Prúdiaca voda je nebezpečná aj pre plavcov z dôvodu rýchleho prúdenia vody, vytvárania vodných prúdov a následného strhnutia plávajúcej osoby pod jej hladinu,“ dodal.

„Pokiaľ opúšťate dom, nezabudnite vypnúť hlavný prívod elektrického prúdu. Pokiaľ ste to nestihli a vraciate sa po záplave, urobte to ako prvú vec ešte pred prehliadkou domu,“ zdôraznil Ivanič. Vysvetlil, že voda je dobrým vodičom elektrického prúdu, preto je dôležité vypnúť prívod elektriny do domu a svietiť len baterkou. Ďalej upozornil, že zatopené elektrické prístroje vyžadujú pred opätovným uvedením do prevádzky odbornú prehliadku.

Vyhýbať by sa podľa Ivaniča ľudia nemali len elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom, ale aj otvorenému ohňu a horiacim cigaretám. Vo vnútri domu by nemali používať benzínové agregáty, keďže ich oxid uhoľnatý môže zabiť, a mali by si dávať pozor na spaliny z uhlia a dreva, ak bol porušený komín domu. Je tiež treba skontrolovať, či nenastal únik plynu.

Základnou zásadou je podľa Ivaniča varovať ostatných ohrozených, pomáhať starým, bezvládnym a deťom bez dozoru.