Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Štrajkový výbor November 2016 pripravuje oslavy 17. novembra

Udalosti zo 17. novembra 1989. Foto: TASR/Peter Lenhart

Slovenská republika si tieto udalosti pripomína štátnym sviatkom - 17. novembra - Deň boja za slobodu a demokraciu.

Bratislava 16. októbra (TASR) - O mesiac si opäť zaspomíname na Nežnú revolúciu. V uplynulých rokoch sa oslavy konali v Slovenskom národnom divadle aj na Námestí SNP v Bratislave. Chystajú sa aj tento rok. Pripravuje ich tzv. Štrajkový výbor November 2016, v ktorom je aj predseda KDH Alojz Hlina. "Je to ad hoc zoskupenie, ktoré pripravuje 17. novembra dôstojnú oslavu Novembra '89 priamo na Námestí SNP v Bratislave," uviedol pre TASR Hlina.

Ten aj vlani slávil November '89 na Námestí SNP spolu s vtedajšími opozičnými kolegami z KDH, Mosta-Híd a Siete. Pár rokov predtým oslavovali tento deň aj s SDKÚ-DS, s ktorým sa ale časom KDH a Most-Híd rozišli. Všetci vtedajší opoziční lídri sa zhodovali, že udalosti Novembra '89 si treba pripomínať, keďže si vtedy ľudia vybojovali slobodu a demokraciu.

Nežná revolúcia je obdobie od 17. novembra 1989, keď prebehli udalosti, ktoré vyústili do pádu socialistického zriadenia na území vtedajšej Československej socialistickej republiky. V Prahe sa 17. novembra '89 konala pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva veľká demonštrácia študentov vysokých škôl, ktorej brutálne násilné potlačenie odštartovalo prelomové politické zmeny v krajine. To malo za následok pád socializmu.

Slovenská republika si tieto udalosti pripomína štátnym sviatkom - 17. novembra - Deň boja za slobodu a demokraciu.