Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci opäť presunuli hlasovanie o stratifikácii, má byť v stredu

Na snímke poslanci Národnej rady (NR) SR počas tajnej voľby kandidátov na ústavných sudcov na rokovaní 46. schôdze parlamentu 25. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) pre TASR povedal, že v koalícii sa zatiaľ nedohodli na jednotnom postupe v súvislosti s reformou nemocníc a čakajú, kým sa koaliční lídri dohodnú.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Poslanci opäť presunuli hlasovanie o reforme nemocníc, tzv. stratifikácii. Spolu s ďalšími dvoma návrhmi zákonov z dielne ministerstva zdravotníctva sa má o stratifikácii hlasovať v stredu (4. 12.) o 11.00 h. O presunutie hlasovania požiadal predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) a tri poslanecké kluby Smer-SD, SNS a Most-Híd.

O týchto troch návrhoch mali poslanci hlasovať v utorok. Spolu s novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá reformu zahŕňa, sa malo o návrhoch hlasovať už na októbrovej schôdzi. Tesne pred hlasovaním ich však presunuli na nasledujúcu schôdzu. O stiahnutie návrhu vtedy požiadali ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD) preto, lebo návrh stratifikácie nemal dostatočnú politickú podporu.

Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) v utorok pre TASR povedal, že v koalícii sa zatiaľ nedohodli na jednotnom postupe v súvislosti s reformou nemocníc a čakajú, kým sa koaliční lídri dohodnú.

Reforma nemocníc má pacientom priniesť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, meranú cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice budú musieť postupne nastaviť kritériá, ktoré to majú zabezpečiť, ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Ako vyplýva zo schváleného materiálu, napríklad pri pôrodoch bude najprv limit 320 na rok, neskôr to bude raz toľko. Ak to nemocnica v budúcnosti nesplní, nebude jej môcť zdravotná poisťovňa výkony zazmluvniť.