Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Predkladanie odpisu z registra trestov u pedagógov vyplynula z praxe

Ilustračná snímka. Foto: British Council

Pre TASR to priblížil odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Bratislava 9. júla (TASR) – Jednou zo zásadných zmien, ktoré prináša novela zákona o výchove a vzdelávaní, je povinnosť učiteľov preukázať svoju bezúhonnosť. Od októbra do konca mája 2020 budú musieť pedagógovia predložiť odpis z registra trestov. Ako pre TASR priblížil odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, táto požiadavka vyplynula z praxe.

"V poslednom období sa začali medializovať prípady trestného stíhania učiteľov z minulosti, a to za rôznu trestnú činnosť, predovšetkým sexuálne delikty," uviedol jeden z hlavných dôvodov zavedenia tejto povinnosti pre učiteľov rezort školstva. Táto povinnosť je súčasťou nedávno novelizovaného školského zákona, ktorý upravuje najmä povinné predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti. Rezort školstva poznamenal, že uvítal iniciatívu koaličných poslancov, ktorí sa rozhodli takýmto spôsobom riešiť tento problém úpravou legislatívy.

Prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman pre TASR uviedol, že ministerstvo školstva veľmi rýchlym spôsobom uspokojilo dopyt verejnosti po uistení sa o bezúhonnosti pedagógov. "Konať začalo až potom, čo boli rodičia školákov doslova vydesení poslednými medializovanými prípadmi. Škola však nie je jediná inštitúcia, kde sa pracuje s deťmi. Stále nemáme v legislatíve to, že človek, ktorý spácha závažné trestné činy, už viac nemôže pracovať s deťmi," povedal Crmoman.

Podľa predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Pavla Ondeka mala zavedeniu tejto povinnosti predchádzať odborná diskusia a nemalo to byť odsúhlasené tak narýchlo. "Naše stanovisko bolo, aby to nebolo retrospektívne, ale že by mali tento odpis z registra trestov predkladať len začínajúci pedagógovia," dodal pre TASR Ondek.

Poslanci Národnej rady SR novelu školského zákona schválili 27. júna. Okrem iného tiež zakazuje politickú činnosť v školách a zavádza povinnosť pre každé päťročné dieťa absolvovať predškolskú výchovu. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požiadalo prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu školského zákona. ZMOS tvrdí, že novela porušuje Ústavu SR a spôsobuje technické problémy.