Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér dúfa, že sa medzi vládou a prezidentom začne písať iný príbeh

Na archívnej snímke premiér SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Michal Svítok

Peter Pellegrini to vyhlásil na margo sobotnej inaugurácie novej prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Bratislava 14. júna (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) má nádej, že sa vo vzťahoch medzi vládou a prezidentom začne písať iný príbeh ako doposiaľ. Vyhlásil to na margo sobotnej (15. 6.) inaugurácie novej prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Na najvýznamnejšej štátnej udalosti sa predseda vlády zúčastní, pretože je to podľa neho úcta k hlave štátu, no predovšetkým úcta k rozhodnutiu ľudí tejto krajiny.

"Pani prezidentka prichádza do najvyššej ústavnej funkcie s mandátom priamo od občanov. Na jej úspešné zvládnutie bude potrebovať odvahu, nasadenie i schopnosť rýchlo sa učiť a naberať potrebné skúsenosti," povedal Pellegrini vo videu na sociálnej sieti.

Deklaruje, že ako predseda vlády je pripravený s novou hlavou štátu korektne spolupracovať. Očakáva najmä zhodu v zahranično-politickej orientácii Slovenska a hľadanie partnerov pre obnovenie celospoločenského i celopolitického historického konsenzu, "že miestom Slovenska je Európska únia a garanciou jeho bezpečnosti je členstvo v NATO."

"Pani prezidentka prichádza do úradu z konkrétnej politickej strany. Stojí pred ňou kľúčová úloha odosobniť sa od týchto väzieb a byť skutočne nadstraníckou prezidentkou," podotkol premiér. Slovensko podľa jeho slov stále vidí pred sebou "aktuálny príbeh" prezidenta, ktorý vstúpil do Prezidentského paláca ako nestraník, no celý záver funkčného obdobia poznačili jeho osobné ambície v parlamentnej politike.

"V každej funkcii, ktorú som zastával, mi išlo v prvom rade o Slovensko. Preto aj dnes pani prezidentke želám, aby bola vo svojom pôsobení úspešná. Aby sa jej darilo zjednocovať, a nie rozdeľovať našu spoločnosť. Aby si získala rešpekt v zahraničí a aby vo vnútornej politike konala nadstranícky a s úctou ku každému, kto získal mandát od ľudí," povedal Pellegrini. Ako tvrdí, tak to bude dobré pre Slovensko a všetkých jeho občanov.