Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér odcestoval do USA, v Bielom dome ho prijme D. Trump

Predseda vlády SR Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Predmetom rokovania v rámci obrannej spolupráce by mala byť okrem iného modernizácia Ozbrojených síl SR.

Bratislava 1. mája (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) odcestoval na návštevu Spojených štátov amerických, počas ktorej ho v piatok (3. 5.) prijme v Bielom dome americký prezident Donald Trump.

Počas stretnutia by sa mali dotknúť otázok s dôrazom na ekonomickú a obrannú spoluprácu. Americké spoločnosti patria medzi najvýznamnejších investorov na Slovensku a zamestnávajú 23.000 pracovníkov.

Predmetom rokovania v rámci obrannej spolupráce by mala byť okrem iného modernizácia Ozbrojených síl SR. Venovať by sa mali aj zvyšovaniu obranných výdavkov v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z členstva Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Počas návštevy Washingtonu sa premiér stretne so zástupcami amerických spoločností, ktoré pôsobia na slovenskom trhu. Uctí si pamiatku padlých vojakov položením venca k hrobu neznámeho vojaka na Arlingtonskom národnom cintoríne. Veniec položí aj k hrobu amerického vojaka Michaela Stranka, ktorý sa narodil na Slovensku a padol počas druhej svetovej vojny v Japonsku. Taktiež navštívi Americké múzeum holokaustu vo Washingtone.

Premiér Pellegrini by sa mal na Slovensko vrátiť v sobotu 4. mája.