Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Počkajme si na stanovisko M. Glváča

Na archívnej snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) nepovažuje tlak v súvislosti s kontaktmi Mariana K. za vyvážený.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Nemožno zaujať stanovisko k rozhodnutiu podpredsedu Národnej rady (NR) SR Martina Glváča (Smer-SD), keďže ešte žiadne nepovedal. Pred stredajším rokovaním vlády to povedal premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini v súvislosti s tým, že Glváč stále nepovedal, či odstúpi z pozície podpredsedu parlamentu.

"Nemôžeme hovoriť o žiadnom rozhodnutí, pretože pán podpredseda ešte neoznámil svoje rozhodnutie. Čiže žiadne rozhodnutie ešte nepadlo. Musíme počkať. Včera len oznámil, že ho oznámi. Preto nerobme z ničoho žiadnu vedu," skonštatoval Pellegrini. Na technickom sneme mu mal Glváč povedať, že svoje rozhodnutie oznámi. Podľa svojich slov Glváčovi sľúbil, že je jeho právo, aby sa vyjadril pred médiami, preto verí, že to čoskoro urobí.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) nepovažuje tlak v súvislosti s kontaktmi Mariana K. za vyvážený. "Nemali by sme byť selektívni v principiálnosti, ak by mali odísť všetci, ktorí boli v kontakte s Marianom K., tak potom všetci. Nemám pocit, že ten tlak je takýto univerzálny," povedal.

Podpredsedníčka SNS a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná je presvedčená, že je to personálna vec Smeru-SD. "Musia sa s tým sami vysporiadať,” zdôraznila.

"Je to na rozhodnutí pána Glváča, mal by sa podľa môjho názoru rozhodnúť tak, aby sa zbytočne neeskalovalo napätie," povedal v tejto súvislosti minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). V prípade, ak sa Glváč nerozhodne odstúpiť, nechce zatiaľ prejudikovať postoj Mosta-Híd. "Bude sa o tom rozhodovať v našom poslaneckom klube,” dodal.

Glváč mal v utorok čeliť odvolávaniu na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Iniciovala ju opozícia, dôvodom bola jeho údajná komunikácia s Marianom K., ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Poslanci však v úvode schôdze neschválili jej program. Glváč po schôdzi avizoval, že svoje rozhodnutie čoskoro oznámi. Predseda Smeru-SD Robert Fico zdôraznil, že bude stáť za akýmkoľvek jeho rozhodnutím.

Glváč odmieta tvrdenia vyplývajúce z nej. Podľa Denníka N si s ním mal dohadovať biznis. Články o Threeme považuje Glváč za cielenú diskreditáciu jeho osoby a strany. Poprel tiež tvrdenia Igora Matoviča (OĽaNO) o jeho údajnej komunikácii cez Viber. Naďalej odmieta, že by sa s Marianom K. stretol po roku 2012.