Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. Fico: Smer-SD chce udržať úroveň hospodárskych a sociálnych práv

Na snímke vpravo predseda vlády SR Peter Pellegrini a vľavo predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico počas Programovej konferencie strany SMER - sociálna demokracia v Banskej Bystrici 18. januára 2020. Foto: TASR - Ján Krošlák

V prípade, že sa strana Smer-SD dostane do vlády aj po februárových parlamentných voľbách, chce presadiť tri základné piliere.

Bratislava/Banská Bystrica 18. januára (TASR) – Smer-SD chce "za každú cenu" v roku 2020 udržať úroveň hospodárskych a sociálnych práv. Uviedol to na brífingu po skončení programovej konferencie v Banskej Bystrici strany Smer-SD jej predseda Robert Fico. Sociálnou prioritou strany v tomto roku bude riešenie dôchodcov, mladých rodín a akútneho nedostatku lekárov na Slovensku, uviedol.

"Chceme za každú cenu v roku 2020 udržať úroveň hospodárskych a sociálnych práv. To je podstata nášho vnímania sociálneho štátu. My si nevieme predstaviť, že by sme niekde robili kompromisy alebo ústupky. Prakticky vo všetkých programoch liberálnych alebo konzervatívnych strán sa objavujú myšlienky, že treba meniť Zákonník práce, aby bol pružnejší, flexibilnejší. To po slovensky znamená, aby sa ľahšie prepúšťali zamestnanci. My sme a chceme byť moderná sociálna demokracia - plne si pritom uvedomujeme význam zdravých (verejných) financií, plne si uvedomujeme význam zdravého podnikateľského prostredia, ale najmä, a na tom nám záleží, je (prioritou) silné sociálne postavenie našich zamestnancov," priblížil Fico.

Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini, predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) Richard Raši po skončení tlačovej konferencie po ukončení Programovej konferencie strany SMER - sociálna demokracia v Banskej Bystrici 18. januára 2020.
Foto: TASR - Ján Krošlák


"Keďže dochádza k veľkému rozdielu medzi dôchodkami a reálnymi príjmami ľudí, ktorí sú zamestnaní, tak padlo definitívne rozhodnutie, že tzv. vianočný príspevok, ktorý bol vyplatený v decembri 2019 v dvojnásobnej výške, tak pretransformujeme alebo zmeníme štandardný 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, ktorý je dnes asi 460 eur. Keďže vieme, koľko máme dôchodcov, bavíme sa asi o pol miliarde eur dopadov na štátny rozpočet," oznámil.

Druhou veľkou témou sociálnych opatrení strany budú podľa Fica mladé rodiny. "Bohužiaľ, za posledné roky nám vôbec nestúpali rodinné prídavky. Zabezpečili sme pomerne významne matky na materskej - zdvihli sme minulý rok rodičovský príspevok o 150 eur pri pracujúcich, o 50 eur pri nepracujúcich rodičoch. Trinásty prídavok na deti by mohol byť vyplácaný v auguste ako príprava na školský rok. Minister financií pripustil, že 100-percentné zvýšenie rodinného prídavku na nejakých 50 eur, by znamenalo asi 300 až 400 eur (na dieťa) na celý rok," povedal. Aj pri rodinnom prídavku by sa podľa neho robil rozdiel, či je rodič dieťaťa pracujúci, alebo nepracujúci.

Na snímke predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie po ukončení Programovej konferencie strany SMER - sociálna demokracia v Banskej Bystrici 18. januára 2020.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Tretím zásadným opatrením pre občanov SR má byť podľa slov predsedu Smer-SD riešenie úniku vyštudovaných mladých lekárov po skončený medicínskeho štúdia v SR do zahraničia. "Padlo definitívne rozhodnutie, o ktorom už hovoríme asi rok a pol a ktoré asi vyvolá veľkú diskusiu, ale myslíme si, že je správne: Ak dnes štát vynakladá od 50.000 do 60.000 eur na štúdium lekára počas 6 rokov, nechápeme, prečo by tento lekár mal mať právo po skončení lekárskej fakulty odísť pracovať do Rakúska, Nemecka či Francúzska. Na to sa naši ľudia neskladajú daňami, aby sme podporovali zdravotné systémy v iných štátoch. Preto ponúkame alternatívu: Každý absolvent lekárskej fakulty bude mať možnosť zadarmo študovať a ak sa rozhodne pracovať na Slovensku ako lekár počas 10 rokov, nikto nebude od neho nič naspäť žiadať. Ak sa však po skončení lekárskej fakulty rozhodne odísť (do zahraničia), tak 55.000 eur bude šek," dodal Fico s tým, že to neznamená platenie školného na lekárskej fakulte.



Podľa slov premiéra a podpredsedu strany Petra Pellegriniho je potrebné spomínané priority zvládnuť rozumne a pripraviť do legislatívnej podoby okamžite po nástupe do vlády v horizonte niekoľkých mesiacov. "Chcem uistiť, že hoci sa spomínané opatrenia môžu zdať ekonomicky značne náročné, pôjdu ruka v ruke s udržaním zdravých verejných financií. Existujú možnosti, ako nájsť zdroje na vykrytie uvedených opatrení bez nejakého extrémneho zadlžovania. Máme napríklad obrovský priestor v oblasti boja proti daňovým únikom, či ďalšieho zefektívňovania výberu daní. Budeme musieť možno hovoriť o dodatočnom zdanení nových fenoménov, ako je digitálna ekonomika (digitálna daň), keď sa na území Slovenska generujú príjmy a tie sa potom prevádzajú nezdaňované do zahraničných materských spoločností," doplnil Pellegrini, ktorý pripustil aj možnosť zdaňovania technológií (robotov), ktoré v najbližších rokoch budú nahrádzať pracovnú silu.



Fico: Pre demokratickú opozíciu bude potupou, ak ju porazí M. Kotleba

Pre demokratickú opozíciu bude veľkou potupou, ak ju v tohtoročných parlamentných voľbách predbehne Marian Kotleba so svojou stranou. Na tlačovej konferencii po sobotňajšej programovej konferencii strany Smer-SD v Banskej Bystrici to povedal jej predseda Robert Fico. „Je to dosť pravdepodobné,“ poznamenal a zároveň uviedol, že strana Smer-SD chce nastávajúce voľby vyhrať.

Predseda strany nechcel komentovať aktuálne predvolebné prieskumy. „Nevidím dôvod ich komentovať, lebo sa falšujú, je to úplne bežná vec,“ poznamenal a dodal, že pre sociálnych demokratov je najpresnejším prieskumom verejnej mienky to, čo povedia ľudia v parlamentných voľbách.

Na margo prípadnej povolebnej spolupráce so stranou ĽSNS Fico reagoval, že strana Smer-SD je antifašistická strana. "Dvadsať rokov ako predseda strany Smer a predtým ako významný predstaviteľ Strany demokratickej ľavice som hovoril, že o tom, ako vláda vyzerá, sa rozhoduje vždy po parlamentných voľbách. Ale sú limity, ktoré jednoducho nepustia," skonštatoval Fico a zdôraznil, že Smer je jasná antifašistická strana.

"Ako môžeme ísť do vlády s niekým, kto má principiálne iný pohľad na antifašizmus a európsku orientáciu krajiny a spoluprácu v rámci NATO. To je jasná odpoveď," doplnil s tým, že Smer má jasnú hodnotovú orientáciu, ktorá mu neumožňuje s niektorými stranami spolupracovať.

Premiér Peter Pellegrini ani predseda strany nechceli komentovať prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, situáciu majú podľa nich riešiť orgány činné v trestnom konaní. Odmietajú tiež dvojaký meter, ktorý podľa ich názoru používa opozícia pri hodnotení práv polície a prokuratúry.



R. Fico chce 13. dôchodok, ale aj 13. rodinný prídavok

V prípade, že sa strana Smer-SD dostane do vlády aj po februárových parlamentných voľbách, chce presadiť tri základné piliere. Má ísť o podporu dôchodcov, mladých rodín a riešenie situácie okolo nedostatku lekárov. Počas programovej konferencie strany Smer-SD v Banskej Bystrici to uviedol vo svojom príhovore jej predseda Robert Fico.

Prvým opatrením je 13. dôchodok vo výške 460 eur pre každého. Druhý pilier sa týka mladých rodín a ide o 13. rodinný prídavok, ktoré by boli rodinám vyplácané v auguste, pred nástupom detí do škôl.

Tretím pilierom má byť riešenie situácie s nedostatkom lekárov na Slovensku. Podľa Fica bude v roku 2024 na Slovensku chýbať 3000 lekárov. Aj napriek tomu, že máme na Slovensku štyri školy, kde budúci lekári študujú, je ich nedostatok, mnohí totiž odchádzajú do zahraničia. Pritom takéto štúdium stojí približne 50.000 až 55.000 eur na šesť rokov. Preto chce Fico s účinnosťou od roku 2020 zaviesť, že končiaci lekári budú mať dve možnosti. Buď dostanú šek na 55.000 eur a budú môcť odísť kam chcú, alebo odpracujú na Slovensku desať rokov.

Fico vo svojom prejave uviedol, že žiadna politická strana v histórii Slovenska neprešla takým mediálnym masakrom ako Smer-SD. Zároveň si myslí, že strana má na to, aby vyhrala vo februári parlamentné voľby. Predseda Smeru-SD rovnako pochválil prácu vlády SR a premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Zdôraznil, že ide o demokratickú a antifašistickú stranu s európskym a euroatlantickým smerovaním, ktorá je schopná vlastnej sebareflexie. "Veľmi si vážim, že v roku 2018 sme urobili významné vnútorné rozhodnutia, nebolo to ľahké pre nikoho, ani pre mňa, ani pre ďalších ľudí, ktorí sa rozhodli v roku 2018 pokračovať," skonštatoval predseda Smer-SD.

Fico vo svojom prejave skritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá si pre prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku predvolá policajného prezidenta Milana Lučanského aj generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára. "Čo má čo generálny prokurátor a prezident PZ vysvetľovať prezidentke," uviedol a dodal: "Kde sme, buď rešpektujeme, alebo nerešpektujeme rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní," uzavrel Fico.