Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rada pre krajanské otázky prerokuje zvýšenie dotácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR

S plánovanou výstavbou i zvýšením dotácií pre Slovákov v zahraničí ráta aj návrh rozpočtu na rok 2020, ktorý v pondelok (14. 10.) schválila vláda.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Rada vlády SR pre krajanské otázky bude v stredu (16. 10.) rokovať o zvýšení dotácií pre Úrad Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ). "Predmetom rokovania bude tiež využitie finančných prostriedkov, pochádzajúcich zo splatenia srbského dlhu na podporu krajanských komunít od roku 2020," informoval TASR štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek, ktorý bude rokovanie poradného orgánu vlády viesť.

Zámer zvýšiť dotácie pre aktivity krajanov v zahraničí avizoval predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) na augustovej návšteve v Srbsku pri príležitosti 100. výročia Slovenských národných slávností, ktoré organizujú krajania v Báčskom Petrovci. Premiér tiež priznal, že chce, aby výrazná časť z približne šesťmiliónovej plátky niekdajšieho dlhu medzi Juhosláviou a Československom išlo na podporu vojvodinských Slovákov, okrem iného na výstavbu Slovenského domu v Novom Sade, ktorý by poskytoval aj ubytovanie pre študentov.

S plánovanou výstavbou i zvýšením dotácií pre Slovákov v zahraničí ráta aj návrh rozpočtu na rok 2020, ktorý v pondelok (14. 10.) schválila vláda. Alokácia určená ÚSŽZ sa medziročne zvýšila o 5,81 milióna eur na výšku 7,49 milióna eur. Zvýšenie dotácií predpokladá aj návrh štátnych rozpočtov na roky 2021 a 2022, keď sa súčasná schválená alokácia (1.685.563 eur) má zvýšiť o viac ako dva milióny na 3.922.204 eur.