Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rada vlády pre politiku súdržnosti vytvára kontúry modernej SR

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Foto: TASR Martin Baumann

Slovensko podporuje ambiciózny a vyvážený rozpočet Európskej únie, ktorý umožňuje udržať silné tradičné politiky a zároveň zabezpečí zdroje na financovanie nových výziev.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek sa vo štvrtok zúčastnil na 2. zasadnutí Rady vlády Slovenskej republiky pre politiku súdržnosti 2021 – 2027. Rada je zriadená vládou SR od marca 2019 a má 34 členov, ktorými sú predstavitelia vlády SR, samospráv a sociálno-ekonomickí partneri. Ako koordinačný, poradný a iniciatívny orgán pre otázky týkajúce sa politiky súdržnosti bude Rada dohliadať na implementáciu fondov Európskej únie v novom programovom období 2021 – 2027.

Slovensko podporuje ambiciózny a vyvážený rozpočet Európskej únie, ktorý umožňuje udržať silné tradičné politiky a zároveň zabezpečí zdroje na financovanie nových výziev. V rámci rokovaní o budúcom viacročnom rozpočte sa preto usilujeme o to, aby sme pre politiku súdržnosti zachovali čo najviac zdrojov. Zároveň musíme byť pripravení implementovať nové programy na Slovensku čo najskôr. Kľúčom k úspešnému naštartovaniu programov v novom programovom období je včasná dohoda na prioritách k jednotlivým cieľom politiky súdržnosti a zapojenie všetkých relevantných subjektov.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zodpovedá za rokovania o viacročnom finančnom rámci Európskej únie na roky 2021 – 2027 a politika súdržnosti je pri rokovaniach jednou z hlavných priorít SR. Od októbra 2019 sa začínajú formálne rokovania k návrhu priorít politiky súdržnosti pre budúce programové obdobie s Európskou komisiou.