Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Radíme: Lieky nie je vhodné kombinovať s alkoholom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mnohé psychofarmaká v kombinácii s alkoholom zase spomaľujú činnosť centrálneho nervového systému a zhoršujú pacientovu pozornosť a koordináciu.

Bratislava 20. januára (TASR) - Kombinovať lieky a alkohol môže byť nebezpečné. Alkoholické nápoje by mali vylúčiť najmä pacienti užívajúci lieky na spanie či psychofarmaká, ako napríklad antidepresíva. Nevhodné je alkohol kombinovať aj s liekmi na žalúdok, prípadne opiátmi. Pozor by si mali dať aj iní chronickí pacienti, ktorí pravidelne užívajú lieky, teda cukrovkári, alergici či pacienti s vysokým krvným tlakom. Informuje o tom Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) v projekte Lieky s rozumom.

„Aj pacienti, ktorí lieky užívajú len pri akútnom ochorení, si môžu uškodiť kombináciou alkoholu s paracetamolom alebo antibiotikami,“ upozorňujú na webovej stránke projektu odborníci. Paracetamol má vo vyšších dávkach škodlivý účinok na pečeň a alkohol ho ešte zosilňuje. Tiež môže zosilniť nežiaduce účinky antibiotík, ktoré sú niekedy aj samy ťažké na žalúdok. Alkohol môže zvýšiť aj tlmivý účinok niektorých liekov proti alergii či liekov, ktoré znižujú krvný tlak. „Preto sa môže stať, že budete mať pocity slabosti, závraty a mohli by ste dokonca odpadnúť,“ varujú.

Mnohé psychofarmaká v kombinácii s alkoholom zase spomaľujú činnosť centrálneho nervového systému a zhoršujú pacientovu pozornosť a koordináciu. Lieky na cukrovku, ktoré stabilizujú hladinu cukru v krvi, môžu v kombinácii s alkoholom túto hladinu znížiť tak, že pacientovi hrozí hypoglykémia. Tá môže podľa lekárov viesť až k život ohrozujúcemu stavu. Navyše, alkohol pôsobí aj 12 hodín po jeho užití.

„Aj v prípade, že alkohol nevytvára interakcie s užívanými liekmi, môže priamo ovplyvniť zdravotný stav pacienta a zvyšovať riziko vzniku ďalších zdravotných komplikácií,“ upozorňuje prezidentka AOPP Mária Lévyová. Kombinácia liekov a alkoholu môže viesť k poškodeniu niektorých orgánov. Alkohol pritom obsahujú aj niektoré lieky, napríklad sirupy na kašeľ.

Pred požitím alkoholických nápojov je podľa Lévyovej vhodné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom, čo sa týka možných interakcií s užívanými liekmi.