Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie upozorňuje na povodne v Rio Grande do Sul

Čln sa plaví po zaplavenej ulici po silnom daždi v brazílskom meste Canoas, v štáte Rio Grande do Sul, v stredu 8. mája 2024. Foto: TASR/AP

Historické dažde spôsobili škody obrovských rozmerov, 90 percent obcí štátu a dva milióny obyvateľov bolo zasiahnutých povodňami, ozrejmil rezort.

Bratislava 15. mája (TASR) - V juhovýchodnom brazílskom štáte Rio Grande do Sul platí pre povodne výstraha najvyššieho stupňa. Hladiny vodných tokov a plôch naďalej stúpajú. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na to upozornilo na webe. Kritická situácia v štáte môže podľa neho trvať týždne.

"Historické dažde spôsobili škody obrovských rozmerov, 90 percent obcí štátu a dva milióny obyvateľov bolo zasiahnutých povodňami," ozrejmil rezort. Priblížil, že infraštruktúra je na mnohých miestach poškodená a doprava obmedzená. "Je takisto možné očakávať zvýšený výskyt ochorení súvisiacich s povodňami," doplnil.

V prípade núdze môžu občania Slovenskej republiky kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Brazílii na pohotovostnom čísle +55 61 99848 1249 alebo MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978. "Zároveň odporúčame, aby slovenskí občania v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka," dodalo ministerstvo.