Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rodáci Hviezdoslava volia v jeho trvalej expozícii vo Vyšnom Kubíne

Rodáci básnika a dramatika Pavla Országha Hviezdoslava hlasujú v sobotňajších prezidentských voľbách v priestoroch jeho trvalej expozície vo Vyšnom Kubíne 16. marca 2019. Podľa predsedu tamojšej volebnej komisie Jána Jurčíka prišlo od skorého rána do Arpádovského kaštieľa odovzdať hlas už množstvo voličov. Na Slovensku sa dnes začali voľby prezidenta Slovenskej republiky. Je to piata priama voľba prezidenta v ére samostatného Slovenska. Ak v prvom kole volieb ani jeden z kandidátov na prezidenta nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, bude druhé kolo 30. marca. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Výber volebnej miestnosti je podľa starostu Antonína Zamečníka symbolický.

Vyšný Kubín 16. marca (TASR) – Rodáci básnika a dramatika Pavla Országha Hviezdoslava hlasujú v sobotňajších prezidentských voľbách v priestoroch jeho trvalej expozície vo Vyšnom Kubíne. Podľa predsedu tamojšej volebnej komisie Jána Jurčíka prišlo od skorého rána do historického Arpádovského kaštieľa odovzdať hlas už množstvo voličov.

„Ľudia chodia od samého rána, väčšinou sú to rodiny. Voliť prichádzajú všetky generácie, od mladých po starších. Účasť tu býva vždy pekná. Obyvatelia sú zodpovední, svoju občiansku povinnosť si prídu splniť,“ povedal Jurčík pre TASR.

Výber volebnej miestnosti je podľa starostu Antonína Zamečníka symbolický. Pripomína minulosť i ľudí, ktorí vo Vyšnom Kubíne žili a rovnako aj ich hodnoty. „Myslím si, že by ľudia mali vedieť o tom, kto boli naši veľkí rodáci – Hviezdoslav, Margita Figuli alebo ďalší naši obyvatelia, ktorí sa preslávili. Navyše, voľby by mali byť v miestnosti, ktorá je na úrovni a má reprezentačný charakter,“ priblížil starosta s tým, že v expozícii sa volí už dlhé roky.

Trvalú expozíciu otvorili pri príležitosti 150. výročia narodenia Hviezdoslava. Cieľom je priblížiť návštevníkom postavu najvýznamnejšieho rodáka a jeho vzťah k rodisku. Časť expozície je venovaná ďalším dejateľom, ktorí boli počas života výrazne spätí s obcou. Expozícia približuje aj historický vývoj Vyšného Kubína.