Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SaS: Š. Harabin by mal odísť z justície, nie na nižší súd

Štefan Harabin, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová podala návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin by mal odísť z justície, a nie na nižší súd. Tvrdí to opozičná SaS. TASR o tom informoval hovorca strany Róbert Buček.

"To, že počas pojednávania s členmi zločineckej organizácie sudca Harabin napadol senát, ktorého bol sám členom, z nezákonnosti, naozaj nemá v justičnej praxi obdobu," myslí si poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS). Harabin sa podľa jeho slov svojím konaním postavil de facto na stranu obhajoby. "Nebolo to prvý raz, čo jeho konanie vyhovuje zločincom," podotkol poslanec.

Požiadavku predsedníčky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej, aby sa disciplinárny súd zaoberal týmto prípadom a rozhodol nielen o finančnej sankcii voči Harabinovi, ale aj o jeho preložení na nižší súd, však liberáli nepovažujú za adekvátnu vzhľadom na závažnosť jeho previnenia. "Primerané k Harabinovým kúskom by bolo, keby musel opustiť justíciu," podotkol Baránik. Očakáva, že sudcovia disciplinárneho súdu budú rozhodovať podľa zákonných a etických noriem. SaS deklaruje, že sa bude zasadzovať o sfunkčnenie disciplinárneho procesu v súdnictve tak, aby občania mali reálnu záruku, že sudcovia, ktorí porušujú svoje zákonné záväzky, budú nútení zo súdnictva odísť.

Predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová podala návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi. Dôvodom je podľa nej jeho konanie v trestnej veci Róberta L. a spol. Navrhuje preloženie Harabina na súd nižšieho stupňa a zníženie platu o 70 percent. Podľa Švecovej Harabin ohrozil dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdu. Harabin mal na verejnom zasadnutí v júni 2018 v trestnej veci Róbert L. a spol. spochybniť zákonné zloženie senátu, ďalej mal narušiť pokojný priebeh zasadnutia, ako aj verejne vysloviť svoj názor v prerokúvanej veci, ktorá nebola právoplatne skončená. Podľa Švecovej úmyselne konal proti dôstojnosti konania súdu a úmyselne znevážil členov senátu.