Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OPATRNE: Meteorológovia varujú pred snehom a poľadovicou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Upozorňujú aj na smogovú situáciu pre častice PM10 v Ružomberku a okolí.

Bratislava 19. januára (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na poľadovicu predovšetkým na západnom a časti stredného Slovenska. Výstraha prvého stupňa platí do 12.00 h. Informujú o tom meteorológovia na svojom webe.

Výstraha pred poľadovicou platí v niektorých okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava či pohyb osôb a infraštruktúra – rôzne typy vedenia," uviedli meteorológia.

SHMÚ varuje aj pred snežením v okrese Bratislava. Vo vyššie položených miestach sa očakáva sneženie, pri ktorom spadne päť až desať centimetrov snehu. Výstraha prvého stupňa platí do pondelka 20. januára do polnoci.

Upozornenie pred smogovou situáciou pre častice PM10 platí v Ružomberku a okolí, pričom potrvá až do odvolania. Podľa meteorológov sú príčinami smogovej situácie vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, možný vplyv priemyslu a dopravy, ale aj nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline.