Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na ZŠ sa dnes uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka

Testovanie žiakov, ilustračná snímka. Foto: TASR

Žiaci budú vypĺňať zadania z predmetov matematika a slovenčina. Na menšinových školách aj z maďarského jazyka a literatúry, ukrajinského jazyka a literatúry.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Na 1437 základných školách sa dnes uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka (Testovanie 9-2017). Žiaci budú vypĺňať zadania z predmetov matematika a slovenčina. Na menšinových školách aj z maďarského jazyka a literatúry, ukrajinského jazyka a literatúry.

Test z matematiky obsahuje 20 úloh, test zo slovenského jazyka a literatúry a z maďarského jazyka a literatúry obsahuje 25 úloh, testy zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a ukrajinského jazyka a literatúry obsahujú 20 úloh.

Cieľom testovania je overiť výstupné vedomosti deviatakov po ukončení 2. stupňa základnej školy a monitorovať úroveň ich pripravenosti na ďalšie štúdium. Testovanie taktiež umožní poskytnúť odbornej verejnosti či školám spätnú väzbu o úrovni vedomostí a zručností žiakov v testovaných predmetoch na základných školách.

Na testovanie je prihlásených 37.356 žiakov, 34.930 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom slovenským, 2406 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským a 20 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom ukrajinským. Prihlásených je aj 3135 žiakov so zdravotným znevýhodnením a 515 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania podobne, ako tomu bolo aj minulý rok, umožní žiakom na vybraných certifikačných školách absolvovať testovanie elektronickou formou. Jednou z výhod elektronickej formy testovania je okamžitá spätná väzba žiakovi o jeho predbežných výsledkoch.

Náhradný termín testovania sa uskutoční 20. apríla.