Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Slováci spustili prvý zelený portál na swapovanie

Spoluzakladatelia BHARTER, Lucia a Marek Polakovič Foto: BHARTER

BHARTER je prvý zelený swapovací portál na Slovensku.

Bratislva 27. marca (OTS) - Lucia a Marek Polakovič, mladí Slováci s vášňou pre udržateľnosť a technológie, dali život inovatívnemu zelenému projektu - BHARTER. Ide o prvú slovenskú webovú aplikáciu na swapovanie. Používateľom umožňuje bezpečnú barterovú výmenu nepotrebných vecí za to, čo im aktuálne chýba, a to bez použitia peňazí. BHARTER poskytuje ekologickú alternatívu k bežnej spotrebe a prispieva k udržateľnému životnému štýlu tým, že dáva veciam druhú šancu.



Druhá šanca sa dnes nosí

BHARTER nie je iba ďalšou webovou aplikáciou. Vznikol ako reakcia na súčasný konzumný životný štýl a problémy plytvania v "dobe jednorazovej". Predstavuje ekologickú a sociálnu iniciatívu, ktorá sa zaviazala posunúť Slovensko k udržateľnejšej budúcnosti. Zároveň je to bezplatný nástroj pre podporu cirkulárnej ekonomiky, ktorá napomáha zmierňovať negatívny dopad nadmernej spotreby na životné prostredie.

Hlavným cieľom BHARTER-u je podporiť udržateľnosť, znížiť tvorbu odpadu, šetriť financie, vzdelávať a budovať uvedomelú komunitu používateľov.

„Našim projektom BHARTER chceme šetriť našu planétu, podporovať opätovné využitie vecí, aby zostali čo najdlhšie v obehu a eliminovať odpad. Našou ambíciou je chrániť životné prostredie a súčasne aj pomáhať ľuďom šetriť svoje financie. Preto sme sa rozhodli vytvoriť a poskytnúť ľudom užitočný online priestor na vymieňanie – tzv. swapovanie, darovanie a hľadanie vecí. Portál je založený na bezpečnom barterovom obchode bez finančných transakcií. Zámerom je tiež spájať ľudí a budovať zodpovednú a uvedomelú komunitu, ktorá bude posilňovať cirkulárnu ekonomiku na Slovensku a zdieľať víziu lepšej budúcnosti," povedala Lucia Polakovič, spoluzakladateľka a CEO BHARTER.

V BHARTER-i nejde len o výmenu fyzických položiek, ale aj o výmenu myšlienok a hodnôt. Zakladatelia tohto projektu majú niekoľko cieľov, medzi nimi zvyšovanie povedomia o environmentálnych témach a zmenu vnímania spotreby materiálnych vecí. Rovnako chcú ukázať, ako jednoducho môžeme každodenne prispievať k udržateľnejšiemu vývoju spoločnosti.



Ako to funguje?

BHARTER je inzertným miestom pre nefinančnú ponuku a dopyt. Registrácia je bezplatná a dostupná pre fyzické osoby staršie ako 18 rokov, prípadne pre osoby staršie ako 16 rokov, ak spĺňajú podmienky stanovené v podmienkach portálu.

Po vytvorení profilu môžete začať swapovať (vymieňať), darovať, prijímať či hľadať veci. Jednoducho na portál pridáte to, čo ponúkate, a počkáte, kým sa ozve záujemca. Môžete tiež reagovať na ponuku iného používateľa. Následne sa dohodnete na tzv. swape konkrétnych položiek a na mieste a čase výmeny.



"BHARTER má potenciál prekročiť hranice konvenčného obchodu a otvoriť dvere k udržateľnejšiemu spôsobu života. Každý z nás predsa už niekedy niečo vymenil. Pridajte sa aj vy a ovplyvnite svoje okolie a nasledujúce generácie. Zmena začína dnes!" dodáva a vyzýva Marek Polakovič, spoluzakladateľ BHARTER.

Pre viac informácií a registráciu navštívte www.bharter.sk