Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovák v Česku dostal za pokus o vraždu manželov 20 rokov väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po odpykaní si trestu muža na dobu neurčitú vyhostia z Českej republiky.

Praha 26. marca (TASR) - Slovák Maroš Gajdošík, ktorý v českom meste Petřvald v okrese Karviná na jar roku 2017 vytiahol na svojich dvoch susedov zbraň a jedného z nich vážne zranil, dostal v utorok trest odňatia slobody na 20 rokov. Informoval o tom český denník Právo.

Trest potvrdil vrchný súd v Olomouci a zamietol tým odvolanie 37-ročného obžalovaného proti vlaňajšiemu verdiktu ostravského krajského súdu. Po odpykaní si trestu muža na dobu neurčitú vyhostia z Českej republiky.

Gajdošík, ako vyplynulo z pojednávania, útok plánoval a niekoľko hodín čakal na vhodný okamih. Keď vyrážali susedia autom z domu, postavil sa im do cesty, vytiahol nelegálne držanú pištoľ a vystrelil na nich zo vzdialenosti asi dvoch metrov.

Najprv zasiahol suseda do hrude. Potom zamieril na jeho manželku, ktorá sedela na sedadle spolujazdca, ale náboj sa mu zasekol v zbrani. Manželia potom z auta utiekli. Na úteku zasiahol suseda ešte trikrát, ženu netrafil. Potom vzal kanister s benzínom a snažil sa poškodeným podpáliť dom i auto.

Muž, ktorý sa nechal oslovovať Reskátor, po útoku obrátil zbraň proti sebe a strelil sa do hlavy. Pokus o samovraždu sa mu nepodaril, následkom poranenia však oslepol.

Slovák svoju vinu pred súdom nikdy nepriznal a za všetko podľa neho mohli susedia. Súd jeho odvolanie zamietol ako neodôvodnené. Do väzenia ho poslal za pokus o vraždu, výtržníctvo, nedovolené ozbrojovanie, porušovania domovej slobody a poškodenie cudzej veci.