Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko má v lete čo ponúknuť v dobrom aj horšom počasí

Na snímke pohľad na zasnežený vrchol Lomnického štítu vo Vysokých Tatrách z Veľkej Lomnice 24. septembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu SR Marka Harbuľáka medzi najvyhľadávanejšie budú podľa neho patriť typické letné atrakcie ako aquaparky a kúpaliská, ale aj historické pamiatky.

Bratislava 27. mája (TASR) – Slovensko dokáže počas letnej sezóny vyhovieť turistom, či už je počasie lepšie alebo horšie, myslí si prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák. "Ponúkame množstvo atrakcií a zaujímavostí na relatívne malom území, čo dáva predpoklad na uspokojenie potrieb turistov a návštevníkov bez ohľadu na počasie," uviedol Harbuľák pre TASR.

Medzi najvyhľadávanejšie budú podľa neho patriť typické letné atrakcie ako aquaparky a kúpaliská, ale aj historické pamiatky. "Nesmieme zabudnúť ani na bohatý kultúrny a spoločenský program, či už v kúpeľných mestách, ale aj na festivaloch, ktoré sa tešia rastúcej obľube nielen domácich, ale už aj zahraničných návštevníkov," priblížil.

Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) dopĺňa ponuku dovolenkových aktivít v SR počas leta napríklad o návštevy hradov, zámkov alebo drevených kostolíkov, ktoré sú zapísané v zozname UNESCO. "Čoraz väčšej popularite sa tešia folklórne a kultúrne podujatia, hudobné festivaly, ale aj cyklistické a turistické výlety do prírody, návštevy jaskýň, aquaparkov, vodných priehrad a oddych v kúpeľoch," doplnil hovorca SACR Martin Šebesta.

Medzi novinkami tohtoročnej letnej sezóny možno podľa agentúry nájsť napríklad prehliadku podzemia v Čachticiach spojenú s legendou o grófke Báthory. Na hrade v Starej Ľubovni môžu zase turisti spoznať šperky, módu a životný štýl španielskych princezien Karolíny a Izabely, ktoré na hrade bývali. "Novinky prináša aj vynovené Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, kde sa návštevníci interaktívnou formou zoznámia s krasom, jaskyňami a chránenou prírodou," opísal Šebesta.

Počas bratislavských Korunovačných slávností bude tento rok korunovaná Mária Terézia a na záujemcov o turistiku sa tento rok podľa SACR dobre pripravili napríklad aj na Liptove, kde sa nachádza 50 turistických chodníkov a značených trás v celkovej dĺžke 1185 kilometrov. "V Slovenskom raji pribudla možnosť splavovať na kajakoch prielom Hornádu, najdlhšieho slovenského riečneho kaňonu," dodal hovorca.

Na Zemplínskej Šírave sa zase bude tohtoročná jubilejná 50. sezóna niesť v duchu retro štýlu. Vznikne tam retro izba s rekreačnými predmetmi z minulosti a organizátori v tomto duchu podľa SACR pripravia aj viaceré podujatia.