Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SND oslavuje 104. výročie otvorenia premiérou Smetanovej Hubičky

Na snímke zľava Patrícia Malovecová, Gustáv Beláček a Ondrej Šaling počas generálnej skúšky opery Hubička od skladateľa Bedřicha Smetanu v Opere Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave v stredu 14. februára 2024. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Dvoch hlavných protagonistov Vendulku a mladého vdovca Lukáša stvárnia v alternáciách Patrícia Malovec a Mária Porubčinová, Tomáš Juhás a Ondrej Šaling.

Bratislava 1. marca (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) oslavuje v piatok 104. výročie svojho založenia premiérou nového naštudovania opery Hubička. Práve komickou operou Bedřicha Smetanu otvárali SND 1. marca 1920. Novou inscenáciou zároveň naša prvá scéna vzdáva hold jednej z najvýznamnejších osobností českej hudby, skladateľovi, ktorý sa narodil pred 200 rokmi.

"Je prvým dielom, ktoré skladateľ Bedřich Smetana napísal úplne bez sluchu. Na premiére v roku 1876 bola opera búrlivo prijatá, hoci skladateľ už potlesk nepočul. Nadšenie publika vnímal ako trepotanie bielych šatiek v rukách očarených divákov," uvádza Opera SND k Smetanovej Hubičke, ktorá zohrala zásadnú úlohu pri vzniku slovenského profesionálneho divadla. Na javisku našej prvej scény je táto opera zakladateľa českej národnej hudby inscenovaná po dvanásty raz. Slávna Smetanova opera sa vracia na javisko SND v hudobnom naštudovaní českého dirigenta Jaroslava Kyzlinka, v réžii Andrey Hlinkovej, na scéne Miriam Struhárovej a v kostýmoch Borisa Hanečku.

"Vo svojich režijných koncepciách nie som zástancom extrémnych aktualizácií. Zvlášť pri opere Hubička, ktorá je klenotom českej národnej opery, nedovolila by som si ju extrémistickým spôsobom hanobiť," uviedla pre TASR Hlinková. Skúsená operná režisérka potvrdila, že je zástancom modernej klasiky. "Vychádzam z českej poetiky, českého folklóru a dediny, snažila som sa vyzdvihnúť všetky tieto atribúty a mojim vnímaním ich preniesť na javisko," dodala.

Svoje nové spracovanie Hubičky nazvala Hlinková až akčnou komédiou. "Je tam množstvo komických situácií, mizanscén, možno trošku aj aktualizácií, ale len veľmi jemných. Dúfam, že si diváci prídu nielen vypočuť nádhernú hudbu, ale sa aj zabaviť a zasmiať," uzavrela.

Dvoch hlavných protagonistov Vendulku a mladého vdovca Lukáša stvárnia v alternáciách Patrícia Malovec a Mária Porubčinová, Tomáš Juhás a Ondrej Šaling. V inscenácii rodinného charakteru plnej pohybu a sviežich melódií možno ďalej obdivovať hudobné i herecké kreácie Gustáva Beláčka, Jozefa Benciho, Daniela Čapkoviča, Pavla Remenára, Denisy Hamarovej, Terézie Kružliakovej, Mariany Sajko či Andrey Vizvári a ďalších.

Nové naštudovanie Hubičky odpremiéruje SND 1. a 2. marca, ďalšie predstavenia má v programe 7., 8. a 9. marca.