Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. apríla 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Richard Raši bude nominantom strany Hlas-SD na post predsedu Národnej rady. Povedal to minister práce a podpredseda strany Erik Tomáš. Premiér Robert Fico rešpektuje nomináciu Rašiho, aj právo Hlasu-SD navrhnúť kandidáta. Naďalej si však myslí, že pre stabilitu vládnej koalície by bolo lepšie iné riešenie. Avizoval, že voľbe predsedu parlamentu sa budú venovať až po eurovoľbách.



Ružomberok - Diaľničný úsek pri Ružomberku plánujú odovzdať do užívania motoristom do konca roka 2025. Po kontrolnom dni na stavbe D1 Hubová - Ivachnová to v pondelok oznámil minister dopravy Jozef Ráž.

Na snímke diaľničný úsek pri Ružomberku vo výstavbe, 15. apríla 2024.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Bratislava - Opozičné strany SaS a Progresívne Slovensko žiadajú odchod štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia Filipa Kuffu z funkcie. Vyčítajú mu správanie v národných parkoch – po tom, ako letel vrtuľníkom ponad národný park Malá Fatra v oblasti, kde hniezdia vzácne orly a sokoly, jazdil v národnom parku Poloniny na štvorkolke. Minister životného prostredia Tomáš Taraba odvolanie Kuffu neavizuje.



Bratislava - Enviropolícia obvinila z týrania zvierat muža zo Senice, ktorý mal počas hádky vyhodiť z okna priateľkinho psa a spôsobiť mu tým vážne zranenia. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov.



Bratislava – Predseda Súdnej rady Ján Mazák zaradí návrh na svoje odvolanie na jej májové zasadnutie. Návrh podalo sedem členov Súdnej rady SR pre podozrenie zo zneužitia funkcie, Mazák však toto obvinenie považuje za nepravdivé.



Bratislava - Opozičné strany SaS a Progresívne Slovensko nepodporia schôdzu v parlamente k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. KDH sa bude témou zaoberať zajtra. Odvolávanie Dolinkovej v parlamente chcelo iniciovať hnutie Slovensko.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odcestuje zajtra na rozlúčkovú návštevu Poľska.



Bratislava - Novou generálnou riaditeľkou Slovenskej inšpekcie životného prostredia sa stala Anna Calpašová.



Bratislava - Slovenská agentúra životného prostredia pripravuje novú výzvu Obnov dom mini, na ktorú je vyčlenených 36 miliónov eur pre vyše 3060 žiadateľov. Výzva je cielená na obyvateľov ohrozených energetickou chudobou so zameraním na Banskobystrický a Košický kraj.



Washington - Spojené štáty si neželajú zhoršenie vzťahov s Iránom, ale zároveň budú pokračovať v obrane Izraela. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken to vyhlásil po víkendovom útoku Teheránu na Izrael.



Praha - Česko si predvolalo iránskeho veľvyslanca, dôvodom je víkendový útok Iránu na Izrael. Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského Teherán útokom prekročil všetky hranice a iránsky režim cielene ohrozuje bezpečnostnú situáciu v regióne. Rovnaký krok urobilo Nemecko.

Na archívnej snímke plot izraelskej vojenskej pozície je poškodený po raketových útokoch Hizballáhu na okupovanom kopci dediny Kfar Chouba v juhovýchodnom Libanone.
Foto: TASR/AP


Moskva - Známeho ruského disidenta Olega Orlova, ktorý bol odsúdený na 2,5 roka väzenia za údajnú diskreditáciu ruskej armády, previezli do väzenského tábora v meste Samara. Ľudskoprávne centrum Memorial, v ktorom 71-ročný Orlov pôsobil ako spolupredseda, doplnilo, že o jeho prevoze nebol informovaný ani jeho právnik či manželka. Nevedel o ňom vopred ani Orlov, ktorý údajne nemal čas zbaliť si veci a pripraviť sa na prevoz.



Moskva - Ruské úrady upozornili, že hladina vody v zaplavených oblastiach v strednej časti krajiny pravdepodobne ešte stúpne. Úrady tu odporučili evakuáciu obyvateľstva.



Madrid - Už vyše 500 hektárov pôdy spálil na východe Španielska lesný požiar, ktorý vypukol v dôsledku nezvyčajne teplého počasia. Svoje domovy muselo opustiť už približne 180 ľudí.



Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič aj naďalej vedie rebríček ATP. Na svojom konte má 10.035 bodov. Na druhej pozícii zostal Talian Jannik Sinner a na tretej Španiel Carlos Alcaraz. Najlepším Slovákom je Lukáš Klein, v rebríčku sa posunul o jednu priečku na 117. miesto.



Bratislava - Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká tento týždeň v rámci prípravy na májové Majstrovstvá sveta dvojzápas proti Nemecku. Všetkých nominovaných hráčov privítal tréner Craig Ramsay na dnešnom zraze v Bratislave.