Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 25. marca 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov.

- Volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 51,91 percenta (2.265.656 voličov). Platný hlas odovzdalo 2.254.206 voličov. V mestách volilo 53,19 percenta voličov, v obciach 50,47 percenta.

- Najvyššia volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 61,37 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 44,14 percenta.

Bratislava - Volebnú kampaň pre druhé kolo prezidentských volieb môžu kandidáti viesť do 3. apríla do polnoci.

Bratislava - Ivan Korčok, ktorý získal najviac hlasov voličov v prvom kole prezidentských volieb, vníma výsledok ako povzbudivý. Je si však vedomý, že v druhom kole musí "pridať". Stretnúť sa chce s kandidátmi, ktorí nepostúpili do druhého kola, a rokovať s nimi o podpore. Uviedol to pre RTVS.

- Prezidentský kandidát Peter Pellegrini deklaroval, že splnil svoj základný cieľ, dostať sa do druhého kola, chce byť prezidentom pokoja a nie konfliktu. Hovorí aj o potrebe stabilnej vlády.

- Objednávka na národného prezidenta je veľmi silná. Médiám to uviedol prezidentský kandidát Štefan Harabin, ktorý obsadil tretiu pozíciu so ziskom takmer 12 percent hlasov.

Bratislava - Na Námestí slobody v Bratislave sa včera podvečer zhromaždili tisícky ľudí, aby podporili občianskeho kandidáta na prezidenta SR Ivana Korčoka.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa poďakovala občanom za účasť v prvom kole prezidentských volieb. Vyzdvihla, že mali pokojný priebeh. Želá si, aby bola kampaň pred ďalším kolom férová, korektná a kultivovaná.

Bratislava - Premiér Robert Fico očakáva v druhom kole prezidentských volieb tesný súboj. Naďalej plne podporuje kandidáta Hlasu-SD Petra Pellegriniho.

Bratislava - Aby vládna koalícia pokračovala, musia prísť v druhom kole prezidentských volieb voliť všetci jej voliči. V diskusnej relácii TA3 to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Zvolenie Ivana Korčoka by znamenalo začiatok rozbitia vládnej koalície. Šéf SaS Branislav Gröhling označil druhé kolo prezidentských volieb za malé parlamentné voľby.

Bratislava - Slovenská národná strana sa k podpore prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho vyjadrí po koaličných rokovaniach. Povedal to poslanec Rudolf Huliak (SNS) v diskusnej relácii televízie Markíza.

Bratislava - Prvé kolo prezidentských volieb neprinieslo veľké prekvapenie, opozícii sa podarilo mobilizovať voličov v mestách. Pre TASR to skonštatoval politológ Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak. Od kampane pred druhým kolom očakáva ostrý súboj kandidátov, výsledok môže byť podľa neho tesný.

- Mnoho voličov Ivana Korčoka pochopilo, že moc by nemala byť koncentrovaná výlučne v rukách predstaviteľov jednej vládnej koalície. Skonštatovala to politologička z Univerzity Komenského Darina Malová s tým, že výhra Korčoka v prvom kole prezidentských volieb je podľa nej prekvapením.

- Žiadny z prieskumov nepredpokladal, že v prvom kole prezidentských volieb vyhrá Ivan Korčok. Nečakala sa však ani výrazná výhra Petra Pellegriniho. Pre TASR to zhodnotil politológ Samuel Abrahám.

Bratislava - Počas prvého kola prezidentských volieb neprišlo k závažnému narušeniu verejného poriadku. Informoval o tom policajný prezident Ľubomír Solák.

Kyjev - Ukrajina včera výrazne zvýšila dovoz elektrickej energie a zároveň zastavila vývoz po tom, ako v ostatných dňoch Rusko opäť zaútočilo na jej energetickú infraštruktúru.

Moskva – Traja zo štyroch podozrivých z útoku v koncertnej sále na predmestí Moskvy, ktorý si vyžiadal 137 obetí, včera pred súdom priznali vinu. Ďalších vyše 180 osôb utrpelo zranenia, 40 z nich je stále v kritickom stave.

Paríž - Francúzsko v reakcii na útok v koncertnej sále na predmestí Moskvy zvyšuje úroveň bezpečnostnej pohotovosti v krajine na najvyšší stupeň.

Sofia – Bulharsko možno čakajú šieste parlamentné voľby za tri roky. Vicepremiérka Marija Gabrielová, poverená zostavením vlády, totiž včera oznámila zastavenie rokovaní o novom kabinete.

Zadar - Slovenský tenista Jozef Kovalík získal titul vo dvojhre na challengerovom turnaji v chorvátskom Zadare.

Hongkong - Slovenská triatlonistka Zuzana Michaličková obsadila v pretekoch Svetového pohára v Hongkongu deviate miesto.