Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Štátny tajomník František Ružička si na pôde OSN prevzal ocenenie

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička. Foto: TASR Jakub Kotian

Štátny tajomník sa na pôde OSN stretol aj s členmi školského speváckeho zboru Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého v Trenčíne.

New York/Bratislava 7. decembra (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí František Ružička si v piatok na pôde OSN New Yorku prevzal ocenenie „Diwali - Power of One”. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Na tohtoročnom slávnostnom ceremoniáli boli 6. decembra 2019 ocenení štyria laureáti z prostredia diplomacie a medzinárodných vzťahov, ktorí svojimi aktivitami prispeli k budovaniu mieru a bezpečnosti vo svete.

František Ružička zastupoval Slovenskú republiku v OSN v rokoch 2012-17 ako stály predstaviteľ našej krajiny pri tejto organizácii a následne v rokoch 2017-18 pôsobil ako šéf kabinetu predsedu Valného zhromaždenia OSN Miroslava Lajčáka.

Štátny tajomník vo svojom príhovore po prevzatí ocenenia zdôraznil nezastupiteľné miesto OSN, prostredníctvom ktorej môžu štáty sveta spolupracovať.

„OSN je stále tou najreprezentatívnejšou globálnou inštitúciou. Tak z pohľadu zastupovania záujmov všetkých štátov, ako aj z pohľadu venovania pozornosti každému jednotlivcovi. OSN nám tiež poskytuje legitímne nástroje na prekonanie existujúcich konfliktov. Je garantom dodržiavania medzinárodného práva, ktoré je kľúčové najmä pre malé a stredné štáty. Potrebujeme však viac empatie a ochoty pri uprednostňovaní spoločných riešení," povedal.

Ružička počas pracovnej cesty v New Yorku absolvoval sériu rokovaní s vrcholnými predstaviteľmi OSN. V rozhovore s námestníčkou generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti a budovania mieru Rosemary DiCarlovou z USA boli predmetom diskusie otázky aktivít OSN v operáciách v tejto oblasti, osobitne v kontexte spolupráce s Európskou úniou, ktorá je najväčším svetovým poskytovateľom rozvojovej a humanitárnej pomoci. Rosemary DiCarlová taktiež ocenila aktívnu úlohu Slovenska pri reforme bezpečnostných síl v postkonfliktných krajinách.

So zástupcom generálneho tajomníka OSN pre otázky právneho štátu a bezpečnostné inštitúcie Alexandrom Zuevom sa partneri zamerali na oblasť strednej Ázie. Štátny tajomník rezortu diplomacie potvrdil, že Slovensko je pripravené ponúknuť svoje odborné znalosti v oblasti budovania bezpečnostného sektora aj v tomto regióne a skvalitniť tak kapacity OSN.

František Ružička tiež rokoval so šéfkou kabinetu generálneho tajomníka Antónia Guterresa Marou Luizou Ribeiriovou-Viottiovou. V diskusii s brazílskou diplomatkou rezonovali predovšetkým otázky týkajúce sa boja proti klimatickým zmenám, ktoré zásadným a existenčným spôsobom ovplyvňujú život na našej planéte.

S cieľom podporiť spoluprácu medzi Európskou úniou a OSN štátny tajomník v piatok rokoval aj s budúcim predstaviteľom EÚ pri OSN Olofom Skoogom. V rozhovoru podľa MZVaEZ prirodzene prevládala téma spolupráce medzi EÚ a OSN

„Európska únia je už dnes globálnym lídrom v oblasti ekonomiky a obchodu. Európska únia je taktiež globálnym lídrom v oblasti rozvoja a starostlivosti o životné prostredie. A Európska únia má všetky predpoklady na to, aby sa stala aj globálnym politickým lídrom. OSN predstavuje prirodzenú a ideálnu platformu pre akceleráciu aktivít EÚ v tomto smere,” zdôraznil v rozhovore František Ružička.

Súčasťou Ružičkovho pracovného programu v New Yorku bolo aj rokovanie s Terje Rod-Larsenom, ktorý stojí na čele Medzinárodného mierového inštitútu (IPI). Diskusia bola zameraná na oblasť Blízkeho a Stredného východ a rezonovali v nej predovšetkým otázky možností a limitov inkluzívneho regionálneho dialógu.

Štátny tajomník sa na pôde OSN stretol aj s členmi školského speváckeho zboru Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého v Trenčíne. Zbor dňa 6. decembra 2019 po prehliadke OSN vystúpil v slovenskom kostole sv. Jána Nepomuckého v New Yorku.