Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Tatranskí kuchári museli na stretnutí ministrov dodržiavať protokol

Na snímke dole zľava: námestník ministra zahraničných vecí Českej republiky Peter Drulák, minister zahraničných vecí Poľskej republiky Grzegosz Schetyna, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Dánskej republiky Ulrik Vestergaad, minister zahraničných vecí európskych záležitostí SR a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák, minister obchodu a zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó a podpredseda komisie Európskej únie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Hore zľava: riaditeľ Sekcie pre východnú Európu a strednú Áziu ministerstva zahraničných vecí Švédska Stefan Gullgren, minister zahraničných vecí Lotyšska Edgars Rinkevičs, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Fínska Peter Stenlund, ministerka zahraničných vecí Estónska Keit Pentus-Rosimannusová, minister zahraničných vecí Islandskej republiky Gunnar Bragi Sveinsson, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Litvy Neris Germanas a minister zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Borge Brende pózujú počas druhého dňa summitu V4 a N8 v Grand Hoteli Kempinski na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 13. marca 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

"Prekvapenie, čo sa jedla týka, sme nemohli pripraviť žiadne, pretože pravidlá pri takýchto diplomatických akciách sú veľmi striktné a musíme ísť presne podľa protokolu,“ priblížil Tomáš Tejbus.

Štrbské Pleso 13. marca (TASR) – Stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4), Severskej rady a pobaltských krajín (NB8), ktoré sa konalo dnes a vo štvrtok (12.3.) na Štrbskom Plese, si vyžiadalo viacero opatrení. Hotel, v ktorom boli diplomati ubytovaní, museli predošlí hostia opustiť už v ranných hodinách, aby sa všetko potrebné načas pripravilo. Cesty k hotelu boli uzavreté, okolie strážili desiatky policajtov.

„Na medzinárodnú večeru sme použili slovenské suroviny, ale menu nebolo iba slovenské. Keďže išlo o večeru, tak sme volili ľahké jedlá, podávalo sa morčacie mäso, nórsky losos, čerstvé cestoviny, šaláty odľahčené ľahkými dressingami. Prekvapenie, čo sa jedla týka, sme nemohli pripraviť žiadne, pretože pravidlá pri takýchto diplomatických akciách sú veľmi striktné a musíme ísť presne podľa protokolu,“ priblížil šéfkuchár Hotela Kempinski na Štrbskom Plese Tomáš Tejbus. 

Tatranskí kuchári pripravovali pre diplomatov aj dnešné raňajky, kde sa podávala selekcia slovenských produktov. „Slovensko reprezentujú hlavne kvalitné syry, parenice, korbáčiky. Máme lokálneho mäsiara, ktorý nám pripravuje veľmi dobré klobásky a tiež údene bravčové produkty,“ doplnil Tejbus. Ochutnávačov jednotlivé delegácie nemali, do kuchyne však nesmel vkročiť nikto iný ako personál kuchyne. Všetci diplomati boli ubytovaní v tzv. junior apartmánoch, prezidentský apartmán bol použitý na bilaterálne rokovania. Žiadne extra požiadavky diplomati na personál hotela nemali.

Štrbské Pleso už bolo v minulosti dejiskom podobného rokovania medzinárodného významu. V máji 2012 sa tu konalo stretnutie prezidentov krajín V4. Rezort zahraničných vecí si túto lokalitu na rokovanie vybral najmä kvôli bezprostrednej blízkosti tatranskej prírody. Minister Miroslav Lajčák chcel svojim kolegom ukázať aj scenériu slovenských veľhôr. Počasie však k diplomatom prívetivé nebolo, a tak Tatry ani veľmi nevideli.

„To mi je skutočne ľúto, ale hory sú už také. Som presvedčený, že keby videli tú krásnu scenériu Štrbského Plesa a hôr, ktoré sú tu, tak by ten ich zážitok z Tatier bol ešte silnejší. Ale môžem povedať, že aj napriek tomu bolo toto stretnutie veľmi vydarené, všetci, ktorí sa podieľali na organizácii, odviedli skvelú prácu. Partneri mi veľmi ďakovali, veľmi si užili pobyt v Tatrách, dokonca aj tú štvrtkovú večernú jazdu na vozoch, hoci bolo dosť chladno, ale aj to je súčasť toho zážitku a pomohlo im to lepšie pochopiť túto časť Slovenska,“ konštatoval minister.